Nižší obliba piva v Německu

Obyvatelé Německa stále častěji hasí žízeň vodou, vzácněji pivem. Průměrná spotřeba piva na jednoho obyvatele v uplynulém roce výrazně poklesla. Od roku 2001 do roku 2010 spotřeba piva poklesla ze 121,9 na aktuálních 107,4 litrů. Naproti tomu spotřeba vody ve stejném období vzrostla o 20 litrů na 141,2 litrů, což potvrzuje trend přechodu ke konzumaci nápojů s nižším procentem alkoholu a nealkoholických nápojů. U horkých a doma připravovaných nápojů se preference strávníků nezměnily. Průměrná spotřeba v tomto segmentu, do kterého se zařazuje i mléko a čaj, se po léta téměř nezměnila a pohybuje se každoročně okolo téměř 320 litrů na jednoho obyvatele za rok. Z toho lví podíl - 150 litrů – jde na vrub kávy. Celkem Němci v roce 2010 zkonzumovali v průměru 755 litrů nápojů.

Vedle zavedených a tradičních značek piva se na německém trhu stále více prosazují různé speciality oblíbené zejména u mladších konzumentů a u žen - míchané nápoje a také nealkoholické varianty tradičních nápojů. V Německu je provozováno více než 1 300 pivovarů, téměř polovina z nich se nachází v Bavorsku – 628, jejich celková produkce piva v roce 2010 dosáhla 23,6 mil. hektolitrů. V Dolním Sasku bylo v roce 2010 v provozu pouze 59 pivovarů, které však s průměrným výstavem piva ve výši 12,2 mil. hektolitrů výrazně předčily bavorské pivovary. Celkový výstav piva analogicky kopíroval postupný pokles průměrné spotřeby piva a snížil se ze 107 mil. ha (v roce 2002) na 95,6 mil. ha v roce 2010. Pivovary doufají, že se odbyt piva zvedne v souvislosti s úspěšným průběhem sezóny grilování a návštěv zahradních restaurací.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info