Naše děti uvidí rybu už jen na obrázku, burcuje EU a navrhuje reformy lovu

Nadměrné odlovy, plenění rybí populace a odhazování podměrečných kousků zpět do moře. Tak dlouhé roky vypadala rybářská politika států EU. Devastace podmořského života si teď vybírá daň a hrozí, že příští generace budou některé druhy ryb znát jen z obrázků. Komise proto představila razantní reformu.

"Nemůžeme pokračovat stejným směrem jako dříve. Možná před deseti lety, v minulosti, bylo pro nás, Evropskou komisi i jednotlivé vlády snazší přivírat v této oblasti oči," řekla eurokomisařka pro námořní záležitosti a rybolov Maria Damanaki na úterní schůzce zástupců Společné rybářské politiky (SRP).

Hlavní body reformy:

- Všechny rybí populace musí do roku 2015 dosáhnout udržitelných stavů

- Pro všechny druhy rybolovu bude zaveden ekosystémový přístup s dlouholetými plán řízení založenými na nejlepších dostupných vědeckých

poznatcích.

- Odstraní se plýtvání zdroji potravin a eliminují se hospodářské ztráty způsobené házením nežádoucích úlovků zpátky do moře.

- Návrh obsahuje jasné cíle a časové rámce, které zamezí nadměrným odlovům.

- Obecné politické zásady a cíle budou vznikat v Bruselu, zatímco členské státy budou rozhodovat o nejvhodnějších opatřeních ochrany a jejich

používání. Kromě zjednodušení procesu tak bude dána přednost řešením šitým na míru regionálním a místním potřebám.

Zdroj: ec.europa.eu

"Pokud chceme, aby naše děti jednou viděly ryby nejen na obrázku, ale i na talíři, nemůžeme pokračovat stejně," zdůraznila v Bruselu a poukázala na tragický stav rybí populace v mořích a oceánech.

Rybolov už dosáhl takových rozměrů, že hrozí vyhynutí řady druhů podmořských živočichů.

Podle komisařky není dobré, že nadstandardní kvóty určuje Brusel. V čerstvé a poměrně radikální koncepci proto navrhla decentralizovat systém řízení rybolovu. Normy pro odlovy by se měly zpracovávat na vědeckém základě podle regionů a přímořských oblastí.

Damanaki by v budoucnu uvítala snížení rybolovu až o 75 procent. Unie proto plánuje nabízet kompenzace firmám, které se místo na rybolov zaměří třeba na ekoturistiku nebo na čištění mořských vod.

Reforma má řešit i ohromné plýtvání vylovenými rybami. Více než pětina z nich se totiž vůbec nedostane na pevninu. Rybáři podměrečné a nevyhovující kousky, tzv. výměty, vyhazují ještě na moři. Jenže taková ryba nemá mnoho šancí na přežití. Podle čerstvé koncepce by rybáři měli výběr provádět až na břehu.

Promarněné dekády

Unií schválené nadměrné odlovy, jimiž trpí dvě třetiny rybí populace (ve Středozemním moři asi 80 procent ryb), eurokomisařka nejen pohaněla, ale zároveň se za ně i omluvila.

"Nemám problém omluvit se, když je něco špatně," řekla podle britského listu The Daily Telegraph. Po osmadvaceti letech existence SRP je v evropských vodách vyloveno na 88 procent rybí populace a Evropa stejně ze dvou třetin závisí na dovozu.

Nový návrh Evropské komise ještě musejí prostudovat europoslanci a Rada členských států.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info