Souhrn událostí uplynulého dne - 14. 7. 2011

dTest: Někteří výrobci jogurtů používají neprokázaná tvrzení

Někteří výrobci jogurtů na jejich obalech a v reklamě používají neprokázaná tvrzení o blahodárném vlivu těchto mléčných výrobků na zdravotní stav a imunitu konzumentů. V posledním čísle na to upozornil spotřebitelský časopis dTest, podle kterého tvrzení výrobců prověřuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Velkou část tvrzení už přitom zamítl nebo označil za neprokázaná.

Obnova území narušeného důlní činností OKD stála 3,6 miliardy

Celkem 3,6 miliardy korun stála od roku 1991 obnova území, které bylo poničeno při důlní činnosti firmy OKD. Celkem už bylo rekultivováno přes 1500 hektarů narušeného území, letos se pracuje na 55 rekultivačních projektech. Na místech, kde kdysi stávaly domy i celé město, jsou dnes rybníky a lesy, kam lidé budou chodit za odpočinkem, vznikl tam i prostor pro lehký průmysl.

Kontrola krmiv na přítomnost GM materiálu

Dne 24.6.2011 Komise schválila nařízení (ES) č. 619/2011, kterým se stanoví metody odběru vzorků a laboratorního zkoušení pro úřední kontrolu krmiv z hlediska přítomnosti geneticky modifikovaného materiálu, u nějž probíhá postup povolování nebo u nějž uplynula platnost povolení. Uvedené nařízení, které vstupuje v platnost 15.7.2011, harmonizuje pravidla implementace politiky nulové tolerance pro neautorizovaný GM materiál v krmivech.

Kvůli erozi dochází v ČR k degradaci půdy a snižování její ceny, alarmující situace je především na jižní Moravě

Ministerstvo zemědělství a Výzkumný ustav meliorací a ochrany půdy považuje problém eroze za velmi vážný. Také proto ochrana půdy a krajiny představuje jednu z priorit ministra Fuksy. Nejvážnější problémy s erozí se objevují na jižní Moravě. Cena i bonita půdy v ČR díky erozním problémům v poslední době neustále klesá.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info