Meruňky opět zničilo počasí a nemoci

Pálenice na Vyškovsku jsou téměř prázdné. Letošní úrodu meruněk totiž zlikvidovaly jarní mrazíky a nemoc zvaná moniliový úžeh. Situace je jako loni katastrofální.

Katastrofa. Tak jedním slovem hodnotí zahrádkáři, sadaři i majitelé pálenic letošní úrodu meruněk na Vyškovsku. Stejně jako loni, i letos se na oranžových plodech vyřádilo počasí a také moniliový úžeh, který úrodu prakticky zlikvidoval. Přesto je prý situace oproti loňsku o něco lepší, i když s minulými lety se nedá srovnávat ani zdaleka.

První pohromou pro meruňky byly letošní jarní mrazíky, které spálily květy. „Stejně jako loni, i letos je to hodně špatné. Zjara přišly mrazíky, které postihly nejen meruňky, ale také modré ovoce jako švestky nebo ryngle. Další pohromou je takzvaná moniliová spála, která řádí stejně jako loni. Na svých dvou stromech nemám jedinou meruňku,“ postěžoval si předseda územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Vyškov Jaroslav Kolečkař.

Moniliová spála nebo také moniliový úžeh se projevuje vadnutím větviček po odkvětu. „Stromy potom vypadají jako opálené, proto ten název. Loni to bylo katastrofální, i letos je enormní výskyt této nemoci. Já jsem stromy včas postříkal, takže mé úrody se to nedotklo, ale například soused chtěl celý strom ze zoufalství vykopat,“ podotkl Josef Horák z vyškovského svazu zahrádkářů.

Hrozí hniloba

Kdo se na boj s nemocí včas nepřipravil, má teď podle Horáka meruněk naprosto minimální množství. „Letos je to zvláštní ještě proto, že monilia napadla hlavně meruňky a višně tolik ne. Obvykle to víc odnesou višně. Přesto jsou i tak druhé nejpostiženější ovoce. Navíc si myslím, že ani ovoce, které je teď ještě na stromech, nebude v pořádku,“ upozornil Horák. Podle něj teď totiž hrozí ještě moniliová hniloba. „Dá se předpokládat, obzvlášť jestli bude teplo a vlhko, že i dozrávající ovoce bude v mnoha případech na vyhození,“ dodal Horák.

Zklamaný z letošní úrody je i Vlastimil Koutný, který vlastní pálenici ve Viničných Šumicích. „Je to o něco lepší než loni. Ale vzhledem k tomu, že loni byla úroda katastrofální, nebylo prakticky nic, tak to znamená, že i letos je to hodně špatné. Lidé sem s meruňkami téměř nechodí,“ povzdechl si Koutný.

Jak bude vypadat příští rok, se zatím neodvažuje hádat. „Musíme doufat, že se to příští rok zlepší a úroda bude naopak nadprůměrná,“ pokrčil rameny majitel pálenice.

Švestek snad bude dostatek

Doufá proto, že úroda švestek situaci trochu zlepší. „Jsou zatím ještě na stromech, ale vypadá to dobře. Když nepřijdou silné bouřky, tak by slivovice mohlo být dost. Také letos máme kvalitní třešně, jenže ty jsou náročné na zpracování, takže je lidé moc nepálí,“ dodal Koutný.

Podle mluvčího Státní rostlinolékařské správy Zbyňka Škodáčka se dá proti moniliovým nemocím bojovat dvěma způsoby. „Je nutné důsledně odstraňovat napadené části stromů. Protože infekce útočí hlavně ve vlhkém a chladném počasí, je důležité vybírat vzdušná stanoviště a správně stromy prořezávat,“ řekl Škodáček.

Stromy ohrožené moniliovým úžehem nebo hnilobou je také nutné pravidelně ošetřovat postřikem. „Postřikovat proti moniliovému úžehu je třeba v době, kdy meruňky a višně kvetou, a to pokud nastanou vhodné podmínky pro infekci. To je zejména při deštivém počasí a teplotách pod 12 stupňů Celsia. V posledních letech se však na Vyškovsku infekce bohužel šíří, i když příznivé podmínky nemá,“ dodal Škodáček.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info