Globální produkce vajec a výhledy do budoucnosti

V posledních desetiletích se výroba a spotřeba stolních vajec na celém světě výrazně mění. Rozvojové a rychle se rozvíjející země hrají stále větší roli v rámci celosvětové produkce vajec a na trhu s touto komoditou. Přičemž nepochybně nejvýznamnějším hráčem na tomto poli je Asie.

Celosvětový prodej vajec se vyznačuje nevídanou dynamikou, ale nárůst v této oblasti potravinářského průmyslu není homogenní, nicméně vede k velkému prostorovému přesunu center výroby vajec. Zatímco v roce 1990 se hospodářsky vyspělé země podílely na celosvětové produkci vajec ještě více než 52 %, méně vyspělé země a rychle se rozvíjející země měly v roce 2008 už 59% podíl.

Tato změna je výsledkem rychlého nárůstu výroby vajec v Asii, zejména v Číně. V podrobné analýze, která byla zveřejněna na poslední jarní konferenci IEC v Londýně, její autor zdokumentoval dynamické změny ve výrobě vajec a vývoji globálního trhu a představil nová přeskupení v rámci průmyslové výroby vajec.

Výhledy do roku 2015

Odhaduje se, že v roce 2015 bude, aby se vyhovělo další poptávce, vyrobeno dalších 12 milionů tun vajec. Asie pak bude kontrolovat 62,1 % světové výroby vajec, Evropa 14,3 %. Zároveň se také předpokládá, že k pokrytí celosvětové poptávky bude nutná výroba 70,9 milionů tun této potraviny. Na téměř 60 % celosvětové výroby vajec se v roce 2015 budou podílet rychle se rozvíjející země, 21 % země průmyslové a 19 % méně vyspělé (rozvojové) země. Pokud to bude v rychle se rozvíjejících zemích a v některých rozvojových zemích možné, bude snaha uspokojit rostoucí poptávku z vlastních zdrojů. Je otázkou, co se stane, když nebudou schopné v danou chvíli reagovat na změnu situace. Může se nicméně očekávat, že současná struktura trhu s vejci se nebude v následujících letech měnit od základu. Budou zde existovat tři hlavní oblasti trhu. Jedna v severní Americe, druhá v západní Evropě a třetí v jihovýchodní Asii. Čtvrté významné centrum se v současné době vytváří v oblasti mezi Indií a západoasijskými zeměmi.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info