Souhrn událostí uplynulého dne – 15.7. – 17.7. 2011

Bouře poničily Lesům ČR 25.000 m3 dřeva, tedy 0,3 pct roční těžby

Bouře a vítr v noci ze středy na čtvrtek poničily v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) na jihu a západě Čech asi 25.000 metrů krychlových dřeva. Poničené dříví představuje jen asi 0,3 procenta ročních těžeb státního podniku. V ostatních lesích v zemi ve správě podniku jsou škody minimální. ČTK to dnes řekl mluvčí LČR Zbyněk Boublík. Podniku celkem patří polovina lesů v zemi.

Opět problém se sardinkami z Maroka

Dnešní zpráva navazuje na tiskovou zprávu z 24. 6. 2011, jde o prakticky stejný problém. Na základě šetření u spol. HAMÉ bylo dne 23. 6. Vydáno Krajskou veterinární správou pro Zlínský kraj Rozhodnutí ve věci vydání mimořádného veterinárního opatření (MVO) - vyšetřit ostatní šarže konzerv rybích sardinek původem z Maroka (výrobce LGMC/AMIAROC) na obsah kadmia a histaminu. A v některých šaržích byl zjištěn nadlimitní obsah kadmia, což nevyhovuje Nařízení 1881/2006 ES. Všichni odběratelé již byli informování a probíhá stahování. Přestože se část výrobků zachytila převážně ve skladech, existuje možnost setkat se s nimi v tržní síti, popřípadě již u konečného spotřebitele.

Globální produkce vajec a výhledy do budoucnosti

V posledních desetiletích se výroba a spotřeba stolních vajec na celém světě výrazně mění. Rozvojové a rychle se rozvíjející země hrají stále větší roli v rámci celosvětové produkce vajec a na trhu s touto komoditou. Přičemž nepochybně nejvýznamnějším hráčem na tomto poli je Asie. Celosvětový prodej vajec se vyznačuje nevídanou dynamikou, ale nárůst v této oblasti potravinářského průmyslu není homogenní, nicméně vede k velkému prostorovému přesunu center výroby vajec. Zatímco v roce 1990 se hospodářsky vyspělé země podílely na celosvětové produkci vajec ještě více než 52 %, méně vyspělé země a rychle se rozvíjející země měly v roce 2008 už 59% podíl.

Budoucí Společná rybářská politika chce podpořit konkurenceschopnost i udržitelné hospodaření

Očekávaný balíček pěti dokumentů legislativních návrhů reformy Společné rybářské politiky (SRP) přijalo kolegium Evropské komise 13. července. Komise tím završila reformní proces, který začal v dubnu 2009, kdy představila Zelenou knihu o SRP. Cílem předkládaných návrhů SRP je zajistit dlouhodobě udržitelné podmínky pro rybolov a akvakulturu. Větší podporu sladkovodní akvakultury, která by odpovídala jejímu významu jako obnovitelného zdroje kvalitních potravin, na evropské úrovni dlouhodobě prosazuje i ministr Ivan Fuksa.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info