Souhrn událostí uplynulého dne – 18. 7. 2011

Žně začaly, obilí bude mírný nadprůměr

V týdenním předstihu začaly na Břeclavsku či Litoměřicku žně. Čísla zatím hovoří o lehce nadprůměrné úrodě. Kombajny všech významnějších pěstitelů už jedou naplno. Vegetace je totiž oproti loňsku o týden napřed, takže sklizeň začala dříve. Tak v pátek komentoval aktuální žňovou situaci na Břeclavsku ředitel okresní agrární komory Ladislav Sečkář. „Jako první začala sklizeň řepky, ozimých ječmenů a kde to jde i ranější pšenice. Řepky je už sklizených zhruba deset procent výměry, ozimého obilí asi patnáct procent. Někde, například v Agromoravii nebo v Sedleci, už dokonce mají řepku hotovou,“ přiblížil Sečkář překvapivá fakta.

Potravináři: Lidé budou kvůli vyšší DPH nakupovat méně kvalitní potraviny

Zvýšení daně z přidané hodnoty se do ceny potravin nepromítne stoprocentně, ale pouze asi čtvrtinou. Při zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty z 10 na 19 procent, což nyní prosazuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), by to znamenalo nárůst zhruba o 2,25 procenta. V nedělních Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Potravináři se přesto obávají, že lidé budou nakupovat levné, a tedy i méně kvalitní potraviny. Navíc podle nich hrozí také to, že budou jezdit za nákupy do zahraničí.

Soutěž Regionální potravina už zná letošní vítěze ve všech krajích České republiky

Ve všech krajích už znají letošní vítěze soutěže Regionální potravina. Nově tak může tuto značku po čtyři roky užívat 99 výrobků, které přibyly k loňským 71. Projekt Ministerstva zemědělství po loňském úspěšném prvním ročníku zaznamenal i letos velký zájem producentů, zemědělců i spotřebitelů. Druhý ročník soutěže, ve kterém byli jako poslední vyhlášeni na počátku prázdnin vítězové z Karlovarského, Moravskoslezského a Jihomoravského kraje, přinesl několik novinek. Například, že značka je udělována namísto na šest let nově pouze na čtyři roky.

Nevhodná struktura plodin se prohlubuje - co s tím?

Další růst ploch pšenice, řepky a kukuřice na úkor jiných hospodářských plodin - to je kromě prvního odhadu objemu letošní sklizně v ČR zřejmě nejzávažnější zjištění Českého statistického úřadu (ČSÚ). Závažné proto, že jde o dlouhodobý trend s negativními vlivy na krajinu, erozní rizika a biodiverzitu - a nakonec i na zemědělce. Ti se přitom chovají logicky, protože tržně - pěstují především takové komodity, u nichž je zaručen odbyt a lze také předpokládat obvykle dobrou cenu. Pěstitelům tedy fakticky nelze nic vyčítat.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info