Na Ptačí potok přišli dřevaři, aktivisté chtějí bránit v těžbě

Na šumavskou lokalitu Ptačí potok u Modravy, kterou od pátku blokují ekologičtí aktivisté před kácením kůrovcem napadeného dřeva, dnes poprvé od začátku blokády dorazili dřevorubci. Přišlo asi deset zahraničních lesních dělníků, aktivistů je na místě momentálně 23, řekl ČTK z Ptačího potoka přírodovědec Mojmír Vlašín. Kácení stromů na Ptačím potoce považují aktivisté za nelegální.

"Z těch deseti šlo šest do zóny, kde mohou legálně kácet, čtyři se ztratili v naší blokované zóně, blokádníci se je pokusí najít. Teď začne skutečná blokáda," konstatoval. Aktivisté předpokládají, že pouhou svou přítomností zabrání v těžbě, neboť dřevař musí zajistit, aby se v místě těžby nezdržovala cizí osoba. Už volali i na policii.

"Na linku 158 byla fyzickou osobou nahlášena neoprávněná těžba dřeva v lokalitě Ptačí potok, policie jede na místo," uvedla mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová. Jak policisté na místě zasáhnou, nechtěla předjímat. Na policii se chtěla ale obrátit i správa parku, pokud bude někdo ohrožovat vlastní bezpečnost v prostoru označeném pro těžbu. Vlašín připustil, že pokud policie uzná, že těžba je legální, může trvat na tom, aby jako neoprávněné osoby opustili místo.

Aktivisté chtějí svou přítomností bránit údajně nelegálnímu kácení stromů napadených kůrovcem. Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha správa Národního parku Šumava nemá ke kácení udělenou výjimku k použití technologií, které narušují strukturu a funkci ekosystému, a nemá zpracovaný vliv na lokalitu Natura 2000. Podle právního rozboru, který si nechali udělat správci parku u advokátní kanceláře zaměřující se na problematiku životního prostředí, ale prý "naturové" hodnocení v tomto případě nepotřebuje.

Správa parku dnes na téma kůrovcové kalamity chystá tiskovou konferenci ve Vimperku. Již dříve obvinila aktivisty, že sami porušují zákon o ochraně přírody a krajiny. Blokáda je podle vedení parku hromadná organizovaná akce. "Na ni ale nemají udělenou výjimku ze zákona," konstatoval ředitel parku Jan Stráský. Za to prý jednotlivým aktivistům hrozí pokuta až 50.000 korun.

Park v pondělí oznámil, že tlaku aktivistů neustoupí a že dřevorubci se na Ptačí potok určitě vrátí. V místě je třeba pokácet kolem 3000 stromů napadených kůrovcem. Pokud nebudou pokáceny, kůrovec z nich vyletí a zničí mnohem víc stromů. Z jednoho nezpracovaného stromu je při dalším rojení napadeno dalších osm až deset stromů. "Pokud bychom nyní neměli proti kůrovci zasáhnout, kůrovec může ještě toto léto zahubit dalších 30.000 stromů," uvedl Jiří Mánek ze správy parku.

Zatím je podle ekologů poražena asi stovka kmenů, mezi nimi i některé zdravé bez kůrovce. Ekologové hodlají na místě zůstat tak dlouho, dokud správa parku od kácení v lokalitě neupustí, nebo dokud ho nezastaví policie či Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Na obě instituce se obrátili.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info