Čerstvé sýry z farmy, kde se krávy pasou na louce v noci

Na rodinné farmě ZPZ ve Valašské Bystřici žije ve volném režimu na sto krav. V létě kvůli horku vyráží na pastviny až při soumraku a přes den odpočívají ve stínu stáje. Jejich poklidný život se odráží v kvalitě a chuti sýrů i mléka, které zpracovávají přímo na farmě. Pro hotové výrobky si pak zájemci jezdí buď přímo na statek anebo využívají možnost koupit si je na populárních farmářských trzích.

Internet zatím ne

„Nechceme být závislí na výkupní ceně mléka, a tak všemožně hledáme cesty, jak oslovit zákazníka přímo. Snažíme se nabízet naše zboží i prostřednictvím internetu, ale to se zatím moc neujalo,“ vysvětlil farmář Jan Zajíček.

Říká, že až padesát procent sýrů prodají přímo na statku. Druhou polovinu potom lze zakoupit v nedalekých prodejnách potravin nebo na tržištích. „Ze začátku jsme rozváželi zboží po trzích sami, ale síly nám už na to nestačily.

Krávy není možné nadlouho ponechat o samotě a v mlékárně je také potřeba se řádně otáčet. Protože se nám však myšlenka prodeje na trhu líbí, vyřešili jsme to najmutím brigádnice, která sama rozváží naše čerstvé výrobky,“ prozrazuje podnikatel.

Přestože lidé z okolí si zvykli na farmu chodit i pro mléko, ať už syrové, nebo pasterizované, většina suroviny stále putuje na výkup do cizí mlékárny.

Když elán nechybí

„Množství mléka, které vyprodukujeme, nejsme schopni zpracovat v naší malé mlékárně. Uvažujeme proto o rozšíření zpracovatelského zařízení, ale není to levná záležitost - a protože získat dotace přímo na investice do výroby není snadné, asi budeme muset celkovou částku našetřit,“ doplnil Jan Zajíček.

Pokud se projekt podaří, rodina by sortiment ráda rozšířila o jogurt a zrající sýr.

Započítáme-li rodinné členy, najde se v hospodářství práce pro třináct zaměstnanců. Ti musejí mimo sta krav a mlékárny obstarat i dvě stě třicet hektarů půdy, které náležejí ke statku.

Jde to i bez chemie

Jde o terén v hornaté krajině, která je trvale zatravněna, což brání postupu vodní eroze.

O půdu se zde starají důkladně a louky sekají několikrát do roka. Seno se používá v zimě jako krmivo. Veškeré pozemky obhospodařují Zajíčkovi v duchu ekologického hospodaření, tedy bez použití chemických přípravků, hnojiv a jiných nepřírodních látek.

Majitel je přesvědčen, že se to projevuje i v kvalitě vyprodukovaného mléka a mléčných výrobků. Ostatně, zkušeností má na rozdávání - vždyť podniká již osmnáct let.

A jak tvrdí, důraz na odpovědné nakládání s půdou byl také jedním z důvodů, proč se statek stal členem Asociace soukromého zemědělství.

„Líbí se nám, že tato organizace podporuje rodinné farmy, jako jsme my, a že v ní vládne rovnostářský přístup. Při společném hledání řešení zemědělských problémů se nehledí na to, kdo má statek s tisícihektarovým pozemkem a kdo jen malé políčko,“ uzavírá hospodář.

Chcete vědět více? Podrobnosti najdete na internetové adrese www.farmazpz.cz.

Vyšlo v Denících Bohemia

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info