Svitavsko: Úhyn stovek ryb v rybníku způsobil nedostatek kyslíku

Několik set pstruhů, kteří 30. června uhynuli v soukromém rybníku u Svojanova na Svitavsku, nezahubila neznámá látka nebo člověk, ale nedostatek kyslíku způsobený souhrou počasí a dalších okolností. ČTK to dnes řekl Martin Roušar z oddělení životního prostředí Městského úřadu v Poličce. Policie proto případ, který vyšetřuje jako možný přečin poškození cizí věci, zřejmě odloží.

„Podle rozborů byl úhyn ryb způsoben kombinací více faktorů, velmi nízkou koncentrací rozpuštěného kyslíku ve vodě následkem vysokých teplot a poklesu tlaku, hraničními limity dusitanů a amoniaku a nedostatečným přítokem do nádrže,“ uvedl Roušar. Počet nasazených ryb byl pro poměrně malý rybník příliš vysoký.

Z 350 pstruhů část uhynula, škoda činí odhadem 70.000 korun. Přivolaní hasiči museli přeživší ryby vylovit a „vyprat“ je v kádích, aby mohly opět dýchat. Původně se domnívali, že vodu znečistila neznámá látka, která přitekla z blízkého lesa, bílý zákal vody však byl způsoben přechodným stavem počasí a záhy zmizel. (čtk)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info