Zemědělci dosud sklidili jen malou část úrody

Zemědělci dosud sklidili 7,1 procenta ploch obilí a 9,4 procenta řepkových polí. Nejvíce pokročila sklizeň ozimého ječmene. Informace o průběhu žní zveřejnila Agrární komora.

K úternímu datu bylo sklizeno 95.392 hektarů obilovin z celkem 1,349 milionu hektarů osetých těmito plodinami, které jsou v Česku nejrozšířenější. Farmáři mají pod střechou řepku z 35.087 hektarů polí. Celkem nejrozšířenější tuzemskou olejninou letos oseli rekordních více než 373.000 hektarů.

Ze 100.809 hektarů osetých ozimým ječmenem bylo k dnešnímu dni sklizeno 69.201 hektarů. Hektarový výnos 4,6 tuny je o 0,1 tuny vyšší než průměr za celou sklizeň loni. Nejdále jsou se sklizní v Jihočeském kraji.

Naopak teprve v začátku je sklizeň ozimé pšenice a jarního ječmene. Obou plodin zatím zemědělci sklidili kolem dvou procent. V Jihomoravském kraji začala také sklizeň jarní pšenice. Z celkem 5.880 hektarů osetých touto plodinou bylo zatím sklizeno 215 hektarů.

Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu zveřejněného před týdnem měla být o 6,1 procenta vyšší než loňská a měla by činit 6,547 milionu tun. Úroda řepky by měla vzrůst na rekordních 1,056 milionu tun, což by proti loňsku znamenalo nárůst o 1,3 procenta. Agrární komora odhaduje mírně nižší sklizeň, než ČSÚ.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info