EU připravuje cestu pro povolení náhrady cukru stévie

Potravinářské výrobky obsahující náhradu cukru stévii by se příští rok mohly dostat na evropský trh.

Členské státy EU přijaly návrh Komise používat toto sladidlo do řady potravinářských výrobků. Látky, které dodávají jihoamerické rostlině stévii sladkou chuť, mohou mít 300krát větší intenzitu než běžný cukr a proto by mohly být používány jako přírodní sladidlo do nízkokalorických nealkoholických nápojů.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vyhodnotil stévii již v roce 2010 jako zdravotně nezávadnou, omezil však doporučený denní akceptovatelný příjem na 4 miligramy steviolových glykosidů na kilogram tělesné hmotnosti. Po rozhodnutí na úrovni členských států se bude tímto rostlinným sladidlem zabývat Evropský parlament. Povolení by mohlo následovat koncem roku.

http://www.agrarheute.com/stevia-430088

Zdroj: www.agronavigator.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info