Produkce medu na jihu Čech vzrůstá

Produkce medu na jihu Čech by letos mohla být vyšší než v minulých letech. Včelařům letos přeje počasí.

Proto měli jihočeští včelaři hned od počátku sezony velké množství medu. Velkoodběratelé od nich vykupovali kilogram za 35 až 40 korun oproti loňskému rozmezí 65 až 70 korun. V obchodních řetězcích přitom zůstávají stejné ceny jako loni - do 130 korun za kilogram za světlý med, 150 korun za tmavý.

Vysokou produkci medu negativně neovlivní ani takzvaný melicitózní med, s nímž mají včelaři v některých oblastech regionu problémy. Pravděpodobnou příčinou melicitózní medu jsou mšice, které bývají na modřínech. Med z těchto stromů v rámečkách s plásty rychle ztvrdne a včelaři jej nemohou dostat ven. Včely by měli tyto rámečky namočit do vody a vrátit včelám melicitózní med jako potravu.

Členové svazu v Jižních Čechách mají podle odhadu 54.000 až 56.000 včelstev. Jedno včelstvo v průměru vyprodukuje 15 až 20 kilogramů medu za rok.

Čeští včelaři loni na podzim zazimovali přibližně 528.000 včelstev, o 31.000 více než o rok dříve. Počet včelstev tak již mírně překročil úroveň před epidemií nemoci varroáza, která zdecimovala domácí chovy včel v roce 2008. Lze prý očekávat, že včelstev bude i letos přibývat. V minulosti tuzemští včelaři chovali až 800.000 včelstev.

Sekaninová Irena (20.7.2011)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info