Objev vzácné orchideje nedaleko Ústí nad Labem

Členové základní organizace Českého svazu ochránců přírody Launensia v Ústí nad Labem objevili v dubových lesích nedaleko Ústí nad Labem novou lokalitu jedné z našich nejvzácnějších orchidejí - kruštíku ostrokvětého Epipactis leptochila. Tento i další vzácné druhy rostlin byly objeveny při realizaci dlouhodobého projektu na mapování flóry v jižní části okresu Ústí nad Labem, který v rámci programu Ochrana biodiverzity podporují Lesy České republiky a Ministerstvo životního prostředí.

Jedním z projektů realizovaných v roce 2011 v rámci programu Ochrana biodiverzity, jehož generálním partnerem jsou Lesy České republiky, s.p., je podrobné floristické mapování v lokalitě Labské vrchy. Jedná se o území v Chráněné krajinné oblasti České středohoří tvořené levostrannou částí kaňonovitého údolí řeky Labe a navazující plošinou vulkanického původu nad údolím. Přestože tímto územím vede řada frekventovaných turistických tras a nalezneme tu tak známá a atraktivní místa jako je návrší Větruše nebo Vaňovské vodopády, ochránci přírody zde potvrzují i existenci přírodně velmi cenných, avšak veřejnosti neznámých a zajímavých míst.

Kromě zmíněného kruštíku zde ochránci přírody objevili lokalitu jiné vzácné orchideje - okrotice červené, a na řadě míst potvrdili výskyt chráněného koniklece lučního, kosatce bezlistého či třemdavy bílé. V těchto dnech floristické mapování usilovně pokračuje a lze předpokládat, že naše znalosti o tomto zajímavém a velmi bohatém území budou ještě prohloubeny.

Spolupráce mezi Českým svazem ochránců přírody (ČSOP) a Lesy České republiky (LČR) je dlouhodobá - letos probíhá již 13. rokem. Uskutečňuje se jak na poli praktické ochrany přírody, tak na poli ekologické výchovy. Spolupráce lesníků a ochranářů na konkrétních lokalitách a projektech se však datuje již od vzniku ČSOP v roce 1979.

KONTAKT

Petr Stýblo

Český svaz ochránců přírody

tel: +420 602 395 473

e-mail: info@csop.cz

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR

tel.: +420 724 813 301

E-mail: Boublik@lesycr.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info