Souhrn událostí uplynulého dne – 20. 7. 2011

Ministři zahájili reformu Společné rybářské politiky, zkrátka nepřijdou ani čeští rybáři

Hlavním tématem prvního zasedání ministrů pod taktovkou polského předsednictví byla klíčová otázka budoucnosti udržitelného rybářství. Balíček reformních návrhů Společné rybářské politiky Evropská komise představila ve středu 13. července. Bruselské jednání se dále věnovalo i otázkám revize politiky propagace zemědělských produktů a situaci na trhu ovoce a zeleniny v návaznosti na výskyt bakterie E.coli v uplynulých měsících.

Česko nemusí platit miliardy za rozkradený majetek JZD

Strážci české státní kasy si mohou oddychnout. Nebudou totiž muset platit miliardy korun lidem, kteří nedostali peníze za majetek bývalých Jednotných zemědělských družstev (JZD). Evropský soud pro lidská práva totiž odmítl žalobu sedmi lidí, kteří si stěžovali právě kvůli nevyplacení peněz z JZD. Jde o jednu z největších hromadných žalob proti Česku. Majetkové vyrovnání se týkalo asi 900 tisíc lidí, jejichž nároky dosahovaly 26 miliard korun. Stát přitom nedokázal zabránit tomu, aby se majetek bývalých JZD neztratil a lidé nebyli poškozeni.

Zemědělci dosud sklidili jen malou část úrody

Zemědělci dosud sklidili 7,1 procenta ploch obilí a 9,4 procenta řepkových polí. Nejvíce pokročila sklizeň ozimého ječmene. Informace o průběhu žní zveřejnila Agrární komora. K úternímu datu bylo sklizeno 95.392 hektarů obilovin z celkem 1,349 milionu hektarů osetých těmito plodinami, které jsou v Česku nejrozšířenější. Farmáři mají pod střechou řepku z 35.087 hektarů polí. Celkem nejrozšířenější tuzemskou olejninou letos oseli rekordních více než 373.000 hektarů.

Babišovu snahu o ovládnutí Mlékárny Hlinsko zkoumá ÚOHS

Další práci pro antimonopolní úřad znamená snaha Agrofertu Andreje Babiše ovládnout Mlékárnu Hlinsko. Transakci již Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal zkoumat a zahájil správní řízení. Informoval o tom předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. ÚOHS správní řízení zahájil koncem minulého týdne. Bude se zabývat oblastí výkupu čerstvého kravského masa a výroby a prodeje mléčných výrobků. Správní řízení může trvat až pět měsíců. Ve většině případů ale ÚOHS fúze povoluje v třicetidenní lhůtě.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info