Slimáci útočí, braňte se, tvrdí zahrádkáři

Ožrané zelí, salát i další zelenina, tak nějak vypadá zahrada po nájezdu slimáků, jejíž obraz se vzápětí stává doslova hororovým zážitkem každého pěstitele. Právě v těchto dnech začínají tito škůdci klást vajíčka, a podle zahrádkářů je proto nejvyšší čas zbavit se jich.

„Bojuji s nimi každoročně. Kolikrát si říkám, že už nebudu nic sadit. Ze zaručených rad, které jsem slyšela od sousedů a známých, se mi nejvíce osvědčilo pivo,“ poznamenala Marie Vaňková z Uherského Hradiště. K jejich likvidaci je podle ní účinný ruční sběr, včetně použití chemických přípravků. Jejich následků se však obává.

Pomůže prý vydlabaný meloun

Nepříjemné zkušenosti má se slimáky také Jana Nováková z Kunovic. „S manželem vždy krátce před setměním vyrazíme lov. Už je to takový náš rituál. V minulých letech jsme jich nasbírali i několik tisíc,“ pochlubila se Nováková.

Traduje se množství „zaručeně účinných“ metod, jak se slimáků zbavit. Past ve formě piva, která plže láká, a oni se v něm pak utopí či různé ochranné valy ze skořápek, lógru, pilin, štěrku či popela. Jedním z nejzajímavějších nápadů a údajně i velmi účinným je meloun. Stačí prý půlku vydlabat a dno naplnit solným roztokem.

Sezona plžů je v plném proudu, ale jsme také pomalu na začátku období, kdy tato zvířata začínají klást vajíčka. Proto je teď boj s nimi důležitý, především s ohledem na následující rok.

Podle Michala Horsáka, zoologa z Masarykovy univerzity v Brně, začíná toto období v srpnu. „Nemělo by se to prošvihnout. Pokud se tak stane, vysbírávání plzáků na zahrádce už tolik nepomůže,“ upozornil zoolog. „Jestliže se v těchto dnech proti plzákům účinně zasáhne, může to pomoct zmírnit následky v příštím roce,“ informoval odborník s tím, že samozřejmě záleží na průběhu zimy.

Nejhorší škůdce je plzák španělský

Plzák španělský, který nejčastěji decimuje zahrádky, má jednu generaci mláďat do roka. Kladení vajíček přitom vrcholí na přelomu srpna a září. „Jeden plž může naklást čtyři až sedm snůšek – dohromady až dvě stě dvacet pět vajíček,“ sdělil zoolog, který se plzákem španělským zabývá. Plž, který pochází z Pyrenejského poloostrova, západní části Francie a Anglie, v přírodě nemá mnoho nepřátel. Podle odborníků je v současné době nejvážnějším škůdcem mezi měkkýši.

V boji proti likvidátorovi úrody lze také použít rostliny, které ho údajně odpuzují jako šalvěj, řeřichu, tymián nebo kerblík. V případě největší nouze pomohou chemické prostředky s obsahem nervového nebo dotykového jedu. Pro okolní přírodu jsou nejšetrnější hlístice, paraziti, kteří rozežírají plzáka zevnitř.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info