Pokles početních stavů prasat v EU

Mírný vzestup početních stavů prasat v Německu zůstal v rámci EU ojedinělým případem. I když je zatím k dispozici jen málo informací, svědčí o meziročním propadu počtu chovaných prasat.

Podle předběžných výsledků šetření počtu hospodářských zvířat bylo v pěti členských státech EU na jaře letošního roku chováno méně prasat než v loňském roce. S výjimkou Německa (+0,7 %) došlo v České republice (-8,4 %), Polsku (-6,3 %), ve Francii a v Dánsku (-2 %) k propadu početních stavů prasat, jak informovala AgrarmarktInformations-Gesellschaft (AMI).

V loňském roce došlo zejména k výrazné redukci počtu chovaných prasnic. V Polsku a v České republice se jejich počet snížil o dobrých 15 %, v Dánsku propad činil téměř 6 %. U pěti zemí, jejichž předběžné výsledky jsou k dispozici, dosáhl pokles velikosti stáda prasnic v průměru více než 6 %, což by mohlo ve druhé polovině loňského roku vést ke snížení produkce prasat v Evropské unii.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info