Hovězí maso z Fukušimy se dostalo do obchodní sítě

V japonských supermarketech se prokazatelně ocitlo mnohem více kontaminovaného hovězího masa, než bylo dosud známo.

Strach z hovězího masa kontaminovaného v souvislosti s únikem radioaktivity získal v Japonsku reálný základ. Zemědělci z prefektury Fukušima, kde došlo v březnu v jaderné elektrárně Fukušima I k závažné jaderné katastrofě podle sdělení příslušných úřadů z pondělí 18. července dodali více než 400 kusů skotu do ostatních regionů země. Dodávky kontaminovaného hovězího masa se uskutečnily v období od 28. března do 6. července, jak uvedl věhlasný německý týdeník Der Spiegel, resp. jeho internetová verze Spiegel online.

Kromě toho kontroloři ve Fukušimě odhalili i slámu, ve které hladina radioaktivního césia 520krát převýšila povolenou hodnotu.

První informace o skandálu se v japonském tisku objevily v minulém týdnu, kdy bylo oznámeno, že bylo radioaktivní hovězí maso, pocházející z jedné farmy, vzdálené jen 20 km od postižené jaderné elektrárny distribuováno do různých míst po celé zemi.

V sobotu japonská média oznámila, že se maso ze 132 kusů skotu, které byly krmeny slámou kontaminovanou radioaktivním cesiem, dostalo do 36 z celkového počtu 47 japonských prefektur. Postiženo bylo i Tokio. Některé supermarkety v hlavním městě varovaly spotřebitele před nákupem radioaktivního masa pomocí nápisů.

Japonský řetězec supermarketů Aeon přiznal, že v období od konce dubna do poloviny června dal do prodeje téměř 320 kg radioaktivního masa a deklaroval, že napříště dojde ke zpřísnění kontrolního dozoru.

Japonská vláda plánuje v úterý 19. července uložit zákaz na vývoz hovězího masa z prefektury Fukušima, kde došlo 11. března vlivem zemětřesení a následné vlny tsunami k závažnému poškození jaderné elektrárny. Japonsko dosud nedisponuje žádným centrálním systémem ověřování hodnot radioaktivity v potravinách a spoléhá se místo toho na testy prováděné místními orgány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info