Senát schválil novelu lepší ochranu před falšováním vín

Zlepšit ochranu vín před jejich falšováním má novela vinařského zákona, kterou dnes beze změn schválil Senát. Vinaři budou muset podle předlohy nově uvádět na etiketě jakostního vína evidenční číslo jakosti. Novela, která by měla začít platit od letošního září, také v návaznosti na reformu Společné organizace zemědělských trhů v EU ruší kategorii "stolní víno".

Norma, kterou nyní dostane k podpisu prezident, také stanovuje jednotný vzor žádostí a oznámení týkajících se vinařství, což má vinařům zjednodušit administrativu.

Novela zvyšuje horní hranici celkového obsahu alkoholu u červeného vína vyrobeného v České republice z hroznů sklizených v tuzemsku. Norma zároveň zvyšuje maximální přípustný podíl zbytkového cukru v nízkoalkoholickém víně z dosavadních 60 na 70 gramů na litr vína.

Zemské víno bude muset být podle novely vyrobeno výhradně z hroznů vypěstovaných v dané vinařské oblasti. Navrhovaná úprava je tak proti unijní přísnější. Evropské předpisy totiž povolují takto značit vína, u nichž je 85 procent hroznů místních. Tuzemské vinařské oblasti Čechy a Morava jsou ale podle předkladatelů dostatečně veliké na to, aby nebylo příměsí třeba.

Zákon zachovává definici vína "chateau", kterou původní vládní předloha naopak chtěla vypustit. Podmínkou bude, že víno pochází z podniku, který skutečně existuje a takto se nazývá nejméně 15 let.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info