Souhrn událostí uplynulého dne – 21.7. 2011

Úroda obilí na Slovensku stoupla, ceny potravin se prý nezmění

Slovenští zemědělci očekávají letos vyšší úrodu obilí ve srovnání s loňskem, kdy výnosy ovlivnilo deštivé počasí. Vyšší sklizeň zvýší příjmy zemědělských podniků, ceny potravin to ale výrazněji neovlivní. Vyplývá to z dnešních informací Slovenské zemědělské a potravinářské komory (SPPK) a Svazu výrobců krmiv. Lepší úroda se očekává také v Česku. "Minulý rok poznamenaly extrémní deště, kvůli kterým klesla produkce do podprůměru. V tomto roce by tedy logicky měla být vyšší, pokud do ní znovu nezasáhnou negativní povětrnostní vlivy," uvedl zástupce SPPK Štefan Adam. Celková úroda obilí na Slovensku letos podle odhadů stoupne o třetinu na 2,2 milionu tun a vrátí se zhruba na úroveň roku 2009. Vzroste patrně také sklizeň kukuřice a řepky; po těchto komoditách, z nichž se mimo jiné vyrábí biosložky do motorových paliv, stoupá poptávka.

Senát schválil novelu lepší ochranu před falšováním vín

Zlepšit ochranu vín před jejich falšováním má novela vinařského zákona, kterou dnes beze změn schválil Senát. Vinaři budou muset podle předlohy nově uvádět na etiketě jakostního vína evidenční číslo jakosti. Novela, která by měla začít platit od letošního září, také v návaznosti na reformu Společné organizace zemědělských trhů v EU ruší kategorii "stolní víno". Norma, kterou nyní dostane k podpisu prezident, také stanovuje jednotný vzor žádostí a oznámení týkajících se vinařství, což má vinařům zjednodušit administrativu. Novela zvyšuje horní hranici celkového obsahu alkoholu u červeného vína vyrobeného v České republice z hroznů sklizených v tuzemsku. Norma zároveň zvyšuje maximální přípustný podíl zbytkového cukru v nízkoalkoholickém víně z dosavadních 60 na 70 gramů na litr vína.

Středočeští včelaři očekávají vyšší úrodu medu než loni

Produkce medu ve Středočeském kraji by letos mohla být vyšší než v minulých letech. ČTK to řekl jednatel rakovnického výboru Českého svazu včelařů Jan Trčka. Na rozdíl od loňska totiž podle něj přeje včelařům počasí. Podle dosavadních výsledků a vytočeného medu vypadá sezona slibně. "Medu je mnohem více než v loňském roce," uvedl Trčka. Když bylo před rokem v červnu hezky, včely nektar přinesly, ale samy ho pak spotřebovaly, když nemohly za deštivého a chladného počasí vyletět ven. Letos však příliš studených a deštivých dnů zatím podle včelařů nebylo.

Brusel chce zastavit devastaci ryb, státy EU to odmítají

Velké rybářské národy Evropské unie odmítají snahu Evropské komise zastavit devastaci rybí populace. Zemím jako Francie či Španělsko se nelíbí, že Brusel chce po roce 2015 do rybářských kvót započítávat i úlovky, které nesplňují míru a rybáři je většinou vrací zpět do moře. Ty přitom tvoří až 60 procent ulovených ryb. Pro Česko je pozitivní, že návrh Evropské komise obsahuje podporu sladkovodního chovu. "Takhle radikální rozhodnutí by znamenalo konec rybářství v Evropě," řekl novinářům francouzský ministr zemědělství a rybolovu Bruno Le Maire.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info