Na moravská vína zaútočili podvodníci

Moravští vinaři poprvé čelí útoku na svoji chloubu. Některé výrobce si totiž vytipovali podvodníci, kteří se na rostoucí oblibě a úspěšnosti moravských vín ve světě snaží vydělat nekalým způsobem. V lahvích, které jsou opatřeny falešnými etiketami, prodávají moky z levných hroznů, které dozrávaly někde ve Španělsku, v Itálii, či v jiné zemi.

„V poslední době se zabýváme případem podezření z trestného činu porušení práv duševního vlastnictví při padělání ochranné známky a klamání spotřebitele. Podařilo se nám zachytit vína určená k prodeji, která byla na etiketách deklarována jako výrobek konkrétního vinaře z konkrétní vinařské oblasti a přitom v lahvích byl produkt z hroznů v zahraničí a kvalita tím pádem nebyla zřejmě taková, jakou kupující očekával,“ potvrdil Právu mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

„Předpokládáme, že snahou prodejců bylo vydělat na nákupu levných vín v zahraničí ve velkém, která pak plní do lahví a prodávají pod etiketami renomovaných výrobců za podstatně vyšší ceny. Případ je prošetřován, spolupracujeme na jeho objasnění s Českou zemědělskou a potravinářskou inspekcí a také se svazem vinařů. Podrobnosti však zatím nebudeme uvádět,“ dodal.

Podle odborníků přitom nejsou zachycené falzifikáty vyloženě patoky. „Běžný konzument, který by si stejnou značku koupil s pravým originálním obsahem a poté s falzifikátem by si nejspíš maximálně pomyslel, že se poněkud změnila chuť, ale asi by ho ani nenapadlo, že jde o zcela odlišný produkt,“ doplnil Barták.

Podvod tohoto typu je jednoznačně zaměřený na spotřebitele. Stát tentokrát nepřichází o žádné peníze či poplatky, protože jde o tzv. tichá vína, která mají nulovou spotřební daň.

Ne všichni vinaři jsou „čistí“

Určité problémy však již v minulosti způsobili i někteří vinaři, když se také pokoušeli o podvod na spotřebiteli. Až k soudu se dostal moravský výrobce vín, který použil španělské hrozny a tuto skutečnost „taktně“ zamlčel.

K často kritizovaným praktikám patří i skutečnost, že někteří prodejci vín z Moravy na etiketě uvádějí jen velmi malým písmem, že hrozny, které v lahvi použili, nezrály na Moravě, ale jinde v zahraničí. Tato skutečnost je však v souladu s předpisy.

„I to ale svým způsobem svědčí o kvalitě vín z Moravy. Obdobné případy znám z poslední doby totiž jen ze zahraničí, kdy podvodníci vyvážejí především na rychle se rozšiřující asijské trhy padělky známých luxusních francouzských tichých či šumivých vín, přičemž obsah těchto lahví je kvalitativně zcela jiný,“ uvedl Právu ředitel jednoho z hlavních výrobců na domácím trhu s vínem Pavel Vajčner ze Znovínu Znojmo.

Letošní ročník by měl být kvalitní

Letošní rok by měl být podle vinařů velmi kvalitní. „Zatím se nám zcela vyhýbají houbovité choroby, stav porostů je zhruba o čtrnáct dní v předstihu a také kroupy či jiné nepohody se dosud jižní Moravě vyhnuly,“ zaklepal na dřevo Vajčner zhodnocení letošních vyhlídek sklizně.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info