Austrálie očekává nejlepší sklizeň řepky za posledních 15 let

Australský svaz olejnin nyní zvýšil odhad sklizně 2011/12 o 6 % na téměř 2,59 mil. tun.

V Austrálii se rýsuje nejlepší sklizeň řepky za posledních patnáct let. Jediným problémem producentů jsou zásoby geneticky modifikované řepky ze sezóny 2010/11.

Po vydatných srážkách v pěstitelských oblastech v západní Austrálii a Viktorii nyní Australský svaz olejnin (AOF) zvýšil svůj odhad sklizně 2011/12 o 6 % na téměř 2,59 mil. t. Tím by byl loňský výsledek překročen o více než 20 %. Důvodem vyšší sklizně je vedle srážek především rozšíření pěstitelských ploch o 15 % na 1,83 mil. ha.

Transgenní produkce leží ve skladech

Prodej sklizně 2010/11 činí v současné době producentům řepky potíže. Ze staré sklizně leží ještě téměř 50 000 t geneticky modifikované řepky ve skladech. Transgenní řepka byla pěstována v západní Austrálii, tradičním centru australské produkce řepky. Oficiální úřady potvrzují, že prodej geneticky modifikované produkce ztroskotává na její nízké olejnatosti v důsledku povětrnostních podmínek a není způsoben genetickou modifikací.

http://www.agrarheute.com/rapsernte-australien

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info