Rozdíly ve skladbě zásobních bílkovin u ekologicky a konvenčně pěstované pšenice.

Vědci z VŠCHT a ČZU v Praze hodnotili v rámci projektu podporovaného MSM 604 613 7305 v dvouletém pokusu složení bílkovin a pekárenskou jakost u souboru odrůd ozimé pšenice (z různých skupin jakosti) vypěstované ekologickým nebo konvenčním způsobem. Pšenice z konvenčního pěstování se vyznačovala oproti ekologické až dvojnásobným zastoupením vysokomolekulárních gluteninů. Naopak, u pšenice z ekologického pěstování je až dvojnásobné zastoupení zbytkových albuminů a globulinů. Nejvyšší zastoupení vysokomolekulárních gluteninů bylo v případě obou variant pěstování u odrůd z jakostní skupiny E-elita a A-kvalitní, nejnižší u odrůd jakostní skupiny C-ostatní, nevhodné pro pekárenské zpracování. V jakostní skupině C bylo nejvyšší zastoupení zbytkových albuminů a globulinů. Výsledky potvrdily, že u ekologicky vypěstované pšenice je možné jen obtížně dosáhnout pekárenskou jakost. Ekologicky pěstovaná pšenice má však díky vyššímu obsahu albuminů a globulinů vyšší výživnou hodnotu, a je tedy vhodnější pro krmení zvířat a pro výrobu speciálních produktů lidské výživy, jako např. müsli.

(www.vukrom.cz, Obilnářské listy 2/2010, č 18,2010,s. 35-39)

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info