Ochrana porostů proti výdrolu řepky
28.07.2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Výdrol řepky může vést k problémům v porostu – negativně ovlivňuje výkonnost, zvyšuje riziko chorob a sklon k poléhání.
Po sklizni řepky se proto musí udělat vše pro to, aby pokud možno všechna vypadaná semena řepky vyklíčila. Pokud se semena jednou zapraví do půdy a nevyklíčí, upadnou do dormance a v následujících letech budou kontinuálně klíčit. Olejnatá semena přežívají v půdě 20 let i déle.
Cílené klíčení
Bezprostředně po sklizni se doporučuje mělké zpracování půdy.
V případě suché půdy by se mělo ihned po sklizni provést mělké zpracování půdy maximálně do hloubky 4 cm, aby se řepková sláma promíchala s půdou. Pokud je půda zpracována do větší hloubky, výdrol řepky se „pohřbí“ a velká část semen vstupuje do dormance.
Nedoporučuje se však nechat řepkové strniště delší dobu stát nebo jen uválet, zejména pokud je ještě zelené. Pomalu odumírající kořeny řepky v půdě jsou zdrojem infekce hub rodu Verticillium.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu (29.03.2024)
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)