Úroda meruněk: velcí farmáři jsou zklamaní

Někteří zahrádkáři si spokojeně mnou ruce. Mají stromy obsypané meruňkami. Jenže ne všude panuje veselí. Taková Patria Kobylí, největší producent meruněk v České republice, pěstuje oranžové plody na 180 hektarech. A k letošním výsledkům své práce se vůbec nechce vyjadřovat.

O horší úrodě svědčí už nízký počet pomocníků, kteří v sadech pracují. „Máme asi dvacet až pětadvacet brigádníků z blízkého okolí. Meruňky budou trhat ještě asi čtrnáct dní. Pak budou následovat broskve a hrušky,“ vylíčil Deníku vedoucí sadů společnosti Patria Michal Schovánek. O množství sklizených meruněk raději nechtěl mluvit.

Sdílnější nebyl ani ředitel Patrie Kobylí Josef Čačík. „Nechci se k tomu vyjadřovat,“ řekl pouze Deníku.

Broskve? Nic moc

Ne všude ale ovocnářům zbyly jen oči pro pláč. Úplně jiná nálada než v kobylské firmě panuje ve Velkých Bílovicích. Tamní ovocnářská společnost Agrosad se dočkala lehce nadprůměrné úrody meruněk.

„Je to lepší rok. Meruňky trháme už měsíc a hotovo bude asi do čtrnácti dnů. Současně sklízíme i broskve,“ prozradil jednatel Agrosadu Jaroslav Pálka. Zatímco z úrody meruněk má Pálka radost, s broskvemi to není až tak slavné. „Minulý rok nám deště poškodily hodně stromů. Právě u broskví je ještě vidět následek mokrého roku. Sklizeň je proto slabší průměr,“ bilancoval.

Řádí spála

Situace s letošní úrodou meruněk i broskví se letos liší doslova po pár metrech. Stejně jako loni, i letos se na oranžových plodech vyřádilo počasí a také moniliový úžeh, který se projevuje vadnutím větviček po odkvětu.

„Stromy potom vypadají jako opálené, proto ten název. Loni to bylo katastrofální, i letos je enormní výskyt této nemoci. Já jsem stromy včas postříkal, takže mé úrody se to nedotklo, ale například soused chtěl celý strom ze zoufalství vykopat,“ říká třeba Josef Horák z vyškovského svazu zahrádkářů.

Podle mluvčího Státní rostlinolékařské správy Zbyňka Škodáčka se dá proti moniliovým nemocem bojovat dvěma způsoby. „Je nutné důsledně odstraňovat napadené části stromů. Protože infekce útočí hlavně ve vlhkém a chladném počasí, je důležité vybírat vzdušná stanoviště a správně stromy prořezávat,“ řekl Škodáček. Stromy je také nutné ošetřovat postřikem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info