Francouzský výzkum biologické ochrany jahodníku proti mšicím

Mšice jsou hlavním hmyzím problémem u jahodníku. Biologická kontrola čelící bezprostředně hrozícímu zákazu mnoha insekticidních přípravků má zde vhodnou příležitost. Francouzští výzkumníci testovali, jak využít parasitické vosičky v účinné ochraně proti dvěma druhům mšic, které jsou hlavními škůdci u jahodníku – kyjatce zahradní (Aulacorthum solani) a Rhodobium porosum.

Vybrali druhy parasitoidů z řádu Hymenoptera – blanokřídlí: Aphidius ervi, Aphidius matricariae, Praon volucre a Ephedrus cerasicola proti mšici Aulacorthum solani; Aphidius ervi a Aphelinus abdominalis proti mšici Rhodobium porosum.

Testy provedené v kontrolovaných podmínkách v klíckách ukázaly, že čtyři druhy parasitoidů individuálně nebo ve spojení poskytovaly účinnou ochranu proti mšici Aulacorthum solani 12. den pro vypuštění. U mšice Rhodobium porosum je účinná ochrana pomocí vosiček Aphidius ervi a Aphelinus abdominalis pozdržena v čase a objevuje se 28. den po vypuštění (přičemž u A. ervi dochází k redukci populace mšic o 87 % a u A. abdominalis o 79 %). Kombinace těchto dvou parasitoidů pro potlačování tohoto druhu mšice umožňuje plnou kontrolu mšic.

Spojení pěti druhů (A. ervi, A. matricariae, P. volucre, E. cerasicola a A. abdominalis) může chránit proti oběma druhům mšic - A. solani a R. porosum.

Tato studie je také možností navrhovat doporučení pro budoucí aplikaci in situ ve sklenících s kulturami jahod.

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info