To nejdůležitější o konání Mistrovství Evropy ve floristice v Havířově

EUROPA CUP je nejprestižnější evropskou soutěží v oboru aranžování květin, která se podobně jako olympiáda koná jednou za 4 roky v některé ze členských zemí asociace FLORINT.

FLORINT je mezinárodní asociací sdružující národní floristické svazy a asociace v rámci Evropy. Je vyhlašovatelem soutěže.

Soutěž je určena profesionálům a koná se od roku 1967.

Pořadatelem v roce 2011 je ve dnech 31. 8. – 5. 9. statutární město Havířov a Svaz květinářů a floristů ČR. V ČR je evropský floristický šampionát poprvé.

Zúčastní se soutěžící z 19 zemí, vítězové národních kol floristické soutěže z Arménie, Azerbajdžánu, Belgie, České republiky, Dánska, Finska, Chorvatska, Itálie, Maďarska, Německa, Nizozemí, Norska, Polska, Rakouska, Ruska, Slovinska, Švýcarska, Švédska a Velké Británie.

Soutěžní dny jsou 2. a 3. září 2011, soutěžící se představí v 6 disciplínách – Symfonie v květech, Vítejte v mladém městě, Svatební kytice, Od uhlí ke květům, Klobouk Lízy Doolitlové, Překvapení. Hodnotí mezinárodní porota včetně českého zástupce, hodnocení jednotlivých disciplín je neveřejné, vítěz je vyhlášen po poslední disciplíně v rámci gala večera v Kulturním domě Petra Bezruče. Vstup na šampionát i doprovodný program je pro veřejnost zdarma, kromě gala večera v KD PB 3. 9. 2011, kam je nutné mít vstupenku.

Místem konání soutěže jsou Městská sportovní hala, náměstí Republiky, Kulturní dům Petra Bezruče.

4. září je výstavní den – v městské sportovní hale se mohou lidé podívat na výtvory floristů z 5 soutěžních disciplín. I sem je vstup zadarmo.

Bohatý doprovodný kulturní program na náměstí Republiky, otevřeny galerie ve městě, fotografické výstavy, v galeriích a výstavních síních prodej známky k EC 2011, kterou Česká pošta vydala 15. 6. 2011. Nominální hodnota známky je 25 Kč, autorkou grafického návrhu je Vlasta Matoušová, rytcem Miloš Ondráček. Šampionát má také svého maskota - broučka Floriánka v barvách loga EC 2011. Logo EC 2011 bylo pokřtěno v Poslanecké sněmovně ČR v lednu 2010.

Pořadatelství EUROPA CUP 2011 získal Havířov v Lillehammeru v severovýchodním Norsku v roce 2009. Konkurenty mu byl italský Janov a ruská Moskva. Vyhlašovatele soutěže přesvědčilo svou prezentací nejmladší město České republiky, město květů a zeleně, město krásných stromů a především město, které klade důraz na kvalitu životního prostředí. Představitelé Havířově uspěli v tvrdé konkurenci nominačních jednání společně se zástupci Svazu květinářů a floristů ČR, který je rovněž pořadatelem 17. ročníku evropské soutěže. Partnerem v organizaci je oběma pořadatelům FLORINT, který je zároveň vyhlašovatelem šampionátu.

Mistrovství Evropy ve Floristice je jednou za 4 roky v některém z měst zemí sdružených v asociaci FLORINT. EC se již konal například v řeckých Athénách, belgickém Bruselu, italském Římě a Turíně, německém Stuttgartu nebo Hamburgu, rakouském Linzu a dalších městech, naposledy před čtyřmi lety bylo pořadatelem evropského klání slovinské město Velenje.

Organizačně a finančně náročnou akci není možné uspořádat bez kvalitních sponzorů a partnerů, nicméně o veškeré záležitosti se musejí postarat představitelé Havířova a Svazu květinářů a floristů ČR.

Veškeré potřebné informace pro soutěžící, novináře i návštěvníky Havířova jsou k dispozici na www.ec2011.eu, na kterých je rovněž odpočítáván čas zbývající do doby zahájení soutěže.

EUROPA CUP je prestižním srovnáním dovedností, zručností a kreativity profesionálních floristů. Přední evropští květináři na ní představují nejrůznější trendy, a tak se jejich mezinárodní setkání jednou za čtyři roky stává důležitým zdrojem inovací v moderním květinovém světě. Věříme, že ne jinak tomu bude v Havířově.

www.svazkvetinaruafloristu.cz

www.ec2011.eu

www.a-z-s.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info