Souhrn událostí uplynulého dne – 29.7. – 31.7. 2011

Houby rostou už i na Ostravsku, jistotou zůstávají Jeseníky a Beskydy

Houbařům na Ostravsku začíná sezóna. Počasí, ze kterého rozhodně nemají radost lidé na dovolených, přeje houbám, což se podle mykologů projeví už tento víkend. Sázkou na jistotu zůstávají obě moravskoslezská pohoří. "Nejsou nějaké velké teplotní rozdíly mezi nocí a dnem. Navíc poprchává, z čehož zemědělci určitě radost nemají, ale houbaři ano. Ale chtělo by to ještě trošku víc sluníčka," říká ostravská mykoložka Helena Deckerová. S kopřivnickým mykologem Jaromírem Durčekem se shoduje, že tento víkend bude pro houbaře dobrý. Je třeba ale hledat na správném místě. "Houby momentálně nerostou tam, kde byste je hledali na podzim. Musíte zamířit spíš na kraj smíšených lesů," radí Durček.

V loňském roce se zvýšila spotřeba vína a přibylo ekologicky hospodařících vinařů

Vinaři loni hospodařili na přibližně stejné rozloze jako v předchozím roce, zvýšila se však plocha ekologicky hospodařících vinařů na 649 hektarů. V sektoru ekologického zemědělství ve vinohradnictví bylo přiděleno přibližně 14,5 milionu korun a v systému integrované produkce 153 milionu korun. Vyplývá to ze „Situační výhledové zprávy réva vinná a víno“. „Spotřeba vína se v roce 2010 pohybovala kolem 20 litrů na osobu. V budoucnu lze předpokládat zvyšování spotřeby jak vína, tak i stolních hroznů. Průměrná cena placená zemědělským výrobcům byla 16,30 korun za kilogram moštových hroznů, což bylo o 4,30 Kč víc než v předešlém roce,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Čeští zelináři dostanou kvůli střevní bakterii šest milionů korun

Čeští pěstitelé zeleniny dostanou od Evropské unie více než šest milionů korun (261.000 eur) jako kompenzaci za ztráty, které jim způsobil výskyt nebezpečné střevní bakterie EHEC v Evropě. Novináře o tom dnes informovala Evropská komise. EU rozdělí mezi farmáře jako odškodnění celkem 227 milionů eur (téměř 5,5 miliardy korun). Vůbec největší podíl na vyplacené částce získají Španělé, jejichž zemědělci se původně ocitli v podezření, že zdrojem nákazy jsou právě jejich produkty, konkrétně okurky. Tato informace se ovšem nakonec ukázala jako nepravdivá a za "viníka" nákazy byla označena semena pískavice pocházející z Egypta.

Úroda meruněk: velcí farmáři jsou zklamaní

Někteří zahrádkáři si spokojeně mnou ruce. Mají stromy obsypané meruňkami. Jenže ne všude panuje veselí. Taková Patria Kobylí, největší producent meruněk v České republice, pěstuje oranžové plody na 180 hektarech. A k letošním výsledkům své práce se vůbec nechce vyjadřovat. O horší úrodě svědčí už nízký počet pomocníků, kteří v sadech pracují. „Máme asi dvacet až pětadvacet brigádníků z blízkého okolí. Meruňky budou trhat ještě asi čtrnáct dní. Pak budou následovat broskve a hrušky,“ vylíčil Deníku vedoucí sadů společnosti Patria Michal Schovánek. O množství sklizených meruněk raději nechtěl mluvit.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info