Dokončit splátkový režim

Asociace soukromého zemědělství, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Společnost mladých agrárníků a Svaz marginálních oblastí poslali ministrovi Ivanu Fuksovi společnou výzvu ohledně dokončení prodejů státní půdy za původních podmínek u těch zemědělců, kteří pozemky řádně soutěžili ještě před 24.6.2011.

Dopis ministrovi zemědělství

Vážený pane ministře,

obracíme se na Vás jako orgán Vámi ustavený k řešení problematiky prodeje státní půdy ČR dle zákona 95/1999 Sb.

Dopisem Pozemkového fondu ČR ze dne 24. června 2011 bylo vážně zasaženo do privatizace státní půdy, když bylo rozhodnuto o zastavení uzavírání nových smluv se splátkovým režimem, přičemž touto formou byla realizována drtivá většina prodeje státní půdy.

Nechceme v tomto dopise rozebírat dopad na konkurenceschopnost českých zemědělců apod. Dovolujeme si pouze požádat o to, aby PF ČR prodal zemědělcům alespoň ty pozemky, u kterých už před uvedeným dopisem sdělil nabyvatelům, že mají právo na uzavření kupní smlouvy se splátkovým kalendářem. Tzn. dokončit rozpracované prodeje za podmínek, za kterých o tyto pozemky zemědělci žádali, resp. soutěžili a ke kterým byly řádně zaplaceny kauce.

Je nezbytně nutné v této záležitosti činit velmi rychlé a rasantní kroky. Bohužel PF ČR přes svá pracoviště jedná neobvykle rychle ve smyslu okamžitého uzavření kupních smluv s tím, že kupní cena bude zaplacena v plné výší před uzavřením smlouvy. Řada zemědělců se v této chvíli dostává do obtížných finančních potíží, protože pod tlakem, že neví co bude dál s těmito pozemky, zda se ještě objeví v nabídce § 7 zákona, tak přistupují na podmínky PF. Jsme přesvědčeni, že tento postup je velmi nežádoucí.

Věříme, že je zájmem Ministerstva zemědělství ctít principy předvídatelnosti, resp. právní jistoty ve své činnosti. Námi navrhovaný postup by pomohl vyvarovat se nežádoucího měnění pravidel během hry.

I ze znění zákona č. 95/1999 Sb. vyplývá právo nabyvatele zaplatit minimální = vyhlašovací cenu ve splátkách. Tzn. rozhodnutí o splátkovém režimu není na úvaze státu. Naopak další nabídky pozemků a jejich podmínky jsou plně na rozhodnutí státu.

S pozdravem

Lubomír B u r k o ň, předseda užší odborné skupiny pracovní skupiny Půda,za Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů

Ing. Václav P e r n í k za Asociaci soukromého zemědělství ČR

Ing. Kamil T o m a n za Svaz marginálních oblastí ČR

Ing. Eduard K a d r n k a za Společnost mladých agrárníků ČR

V Trutnově 29.července 2011

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info