Povolena nová GM odrůda kukuřice společnosti Monsanto

Evropská komise 17. července povolila novou geneticky modifikovanou odrůdu kukuřice MON 89034 x MON 88017 pro použití v potravinách a krmivech.

Evropská komise 17. července relativně skrytě před veřejností povolila novou geneticky modifikovanou odrůdu kukuřice pro použití v potravinách a krmivech. Podle mluvčí pro výživu a zemědělství frakce FDP ve Spolkovém sněmu Christel Happach-Kasanové bylo povolení odrůdy MON 89034 x MON 88017 společnosti Monsanto Komisí správné, potřebné a zcela normální. Kritiku některých „samozvaných odborníků na genové technologie“ označuje za neoprávněnou a nepochopitelnou. „Opakovaně probíhají pokusy rozdmychávat obavy spotřebitelů vykonstruovanými výtkami“, tvrdí Happach-Kasanová a poukazuje na testování Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který považuje odrůdu za nezávadnou.

Nová odrůda kukuřice byla vyvinuta ze dvou již povolených GM odrůd. Z vědeckého hlediska neexistují žádné důvody, proč by právě tato kombinace měla mít ve srovnání s výchozími odrůdami větší potenciál rizik, uvedla expertka na genové technologie. Rostliny této odrůdy produkují tři různé Bt-toxiny a jsou odolné vůči herbicidní účinné látce glyfosátu.

Podle odpůrce GMO Christopha Thena produkuje kukuřice syntetický toxin jedovatý pro hmyz, který vzniká syntézou DNA z několika přirozeně se vyskytujících toxinů pro hmyz. Pokládá proto hodnocení rizik v tomto případě za obzvlášť problematické, protože tento toxin je produkován v jedné rostlině v kombinaci s jinými látkami toxickými pro hmyz. Navzdory tomu EFSA kromě jiného upustila od provádění krmivářských pokusů s touto kukuřicí a neprověřila její zdravotní rizika.

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-432800.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info