Strategický plán rozvoje zemědělské produkce v Argentině

Argentina plánuje nejenom významně zvětšit národní stádo skotu, ale také rozšířit rostlinnou výrobu.

Buenos Aires - Argentina chce do roku 2020 zvýšit svoji zemědělskou produkci o 60 %, jak vyplývá ze Strategického plánu, který aktuálně zveřejnila argentinská vláda.

V souvislosti s tím se mj. počítá do roku 2020 s expanzí odvětví produkce vepřového masa o 197 % na 822 000 tun. Vzhledem k rostoucímu používání intenzivního chovu hospodářských zvířat ve feedlotech (velkoplošné výkrmny skotu) očekává vláda si ignifikantní nárůst produkce hovězího masa. Protože v průběhu uplynulých čtyř let došlo k propadu početních stavů skotu v Argentině o 10 mil. kusů, počítá vláda do roku 2020 se 70% nárůstem výroby hovězího masa. Aktuálně jsou ale zásoby hovězího masa nedostatečné, což způsobilo kromě jiného velké sucho a zavedení cenového limitu u této komodity vládou. Oba faktory vedly v roce 2009 chovatele k masivnímu rozprodeji stád skotu.

Dow Jones News s odovoláním na Komoru producentů hovězího masa Ciccra však neočekává, že by mělo dojít k opětovné stabilizaci produkce hovězího masa před rokem 2014. V roce 2009 byla Argentina s celkovým exportním objemem 655 000 t třetím největším vývozcem této komodity na světě. Podle informací amerického ministerstva zemědělství však tato země klesla na deváté místo s odhadovaným celkovým exportem hovězího masa ve výši 270 000 tun.

Celková produkce obilovin by měla do roku 2020 podle Strategického plánu stoupnout o 50 % na 150 mil. t (v porovnání s rekordní sklizní 2010/11). U sóji by mělo v průběhu příštího desetiletí dojít k vzestupu produkce o 34 % na 70,9 mil. t, u kukuřice je pak dokonce v plánu nárůst produkce o 106 % na 43,9 mil. tun. Někteří pozorovatelé však hodnotí tento plán jako pokus vlády utišit zlost chovatelů dobytka. U příležitosti zemědělského veletrhu La Rural, který se uskutečnil v uplynulém týdnu v Buenos Aires, se farmáři opakovaně kriticky vyjádřili k exportním daním a omezení vývozu zemědělských produktů. V důsledku této politiky podle jejich názoru došlo k promarnění šance na růst zemědělské produkce.

Argentinien plant deutliche Steigerung der Agrarproduktion [2011-08-01], www.agrarheute.com

Zdroj: www.agronavigator.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info