Pálenice: Slivovice letos pálíme víc

Letošní slivovice na Blanensku bude hlavně z višní a třešní. Pálenice netrpělivě čekají i na úrodu švestek, vzácný bude calvados. Jablka zničily květnové mrazy.

Když nazdvihne víko sudu, zavoní to do daleka. Na letošní úrodu ovoce se v těchto dnech těší všichni slivovicoví fanškmekři na Blanensku. Slivovicí z třešní už plní komory, další ovoce slibně dozrává na stromech. Višně se podle pálenic i zemědělců letos urodily obzvlášť dobře, jablka ale nebudou. Kdo měl štěstí a nezmrzly mu na jaře švestky, zahřeje se v zimě pravou švestkovicí.

„Oproti loňskému roku pálíme opravdu hodně. Vloni jsme tu měli v červenci jen dva zákazníky, letos si už od nás odneslo slivovici kolem stovky lidí,“ pochvaluje si majitelka pálenice ve Svitávce Ivana Zemanová.

Meruňky jen vzácně

Nejvíc do Svitávky letos zatím přijíždí zákazníci s višněmi nebo mirabelkami. „Začínáme pálit i meruňky, ty se ale rodí víc na jihu, tak s nimi lidé tady moc nejezdí. Čekáme ale, že bude konečně dobrá i sezóna švestek,“ doufá Zemanová.

Také v pálenici v Lysicích mají letos živo. Za červenec už vypálili přes tisíc litrů čistého alkoholu. „Vloni nebylo co pálit a tak jsme palírnu otevřeli až prvního srpna. Letos jsme začali v červenci a přišlo už přes sto třicet zákazníků. Zatím jsme pálili hlavně třešně, které vloni vůbec nebyly. Ale začínají už i meruňky, mirabelky a ryngle,“ vyjmenovával Jaromír Fiala z lysické palírny.

Stejně jako ve Svitávce i v Lysicích se těší na úrodu švestek. „Třešně už jsou skoro vypálené, tak můžeme za chvíli začít se švestkami. Podle toho, co jsme slyšeli, jejich letošní úroda by měla být o dost lepší než vloni,“ dodal Fiala.

Prvního litru lahodného destilátu se po mnoha letech nemůže dočkat Jiří Kopka z Českého zahrádkářského svazu v Blansku. „Jak se letos obecně urodily švestky, to nevím. Ale vypadá to, že na mé zahradě v Olomoučanech budu mít konečně po patnácti letech dobrou úrodu švestek i rynglí. Tak snad z toho nějaký ten litr slivovice bude,“ řekl Kopka.

Moštu bude méně

Blanenští zahrádkáři každoročně na podzim dělají lidem z doneseného ovoce mošt. Na moštování se chystají i letos, práce ale asi nebudou mít tolik. „Moštovat se tradičně bude. Podle zpráv z velkých zemědělských družstev ale počítáme s tím, že jablek bude letos méně,“ dodal zahrádkář.

Také v zemědělském družstvu Agrospol Knínice se z velké úrody jablek zřejmě těšit nebudou. „Jablka i švestky bohužel pomrzly už v květnu, kdy nečekaně přišly mrazy. Švestek jsme vloni sklidily osmdesát tun a letos čekáme sotva polovinu. Kolik bude jablek, to ještě nevíme, ale odhadujeme, že sklidíme tak dvacet procent jak vloni. V sadu jsou i stromy, na kterých se urodila třeba jen dvě jablka,“ řekl ředitel Agrospolu Ladislav Menšík.

Spoléhat se letos zemědělci v Knínicích mohli jen na višně. „Alespoň těch je letos naštěstí víc než vloni. Jinak je tento rok na úrodu ovoce opravdu slabý,“ dodal Menšík.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info