Aktivisté chtějí, aby soud zakázal policii zasahovat na Šumavě

2.8.2011 11:33 | MODRAVA (Klatovsko)/Plzeň (ČTK)

Jeden z účastníků blokády proti kácení stromů napadených kůrovcem Na Ztraceném u Modravy, plzeňský aktivista Martin Marek, se obrátil na soud, aby předběžným opatřením zamezil policii zasahovat proti aktivistům. Policie podle Marka postupuje protiprávně. Pokud by soud jeho návrhu vyhověl a předběžné opatření vydal, policie by nemohla dál bránit aktivistům v pohybu ve vymezených zónách a vyvádět je z prostor označených pro těžbu, oznámil dnes Marek ČTK. Kácením by se měla na základě dalších podnětů zabývat také kancelář ombudsmana.

Marek se blokády na Šumavě několik dní aktivně účastní. Přivazoval se řetězy ke stromu v lokalitě, kde byl kvůli plánované těžbě zakázán pobyt jiných lidí. Policie ho proto opakovaně z prostoru vyvedla. "Přímo na místě jsme se snažili zjistit, proč policie pomáhá nelegálnímu kácení. Policisté odpovídali naučenou frází o vstupu do těžebního prostoru. Na naše argumenty o tom, že těžební prostor byl vyznačen v rozporu se zákonem, odpovědět nedokázali. Trestní oznámení na nelegálnost těžby prý stále šetří," uvedl.

Aktivistům poskytuje pomoc Ekologický právní servis (EPS). Jeho právníci dospěli k názoru, že těžba dřeva ve sporné lokalitě je nelegální, a policie tak prý tím, že brání blokádě, napomáhá nezákonné činnosti. Policie tak upřednostňuje ochranu nelegální těžby před dodržováním zákonů na ochranu životního prostředí, uvedli aktivisté v tiskové zprávě.

Kvůli kácení stromů se ozvali i další lidé a spolky. Právníci EPS podali podnět kanceláři ombudsmana, aby prošetřil postup správy Národního parku Šumava a policie. Chtějí, aby ombudsman, pokud zjistí nedostatky, učinil všechny kroky k nápravě, zastavení kácení a postupu policie. Okrašlovací spolek Zdíkovska a dva místní občané pak žalují správu parku. Podle nich se masivním kácením dopustila a stále dopouští nezákonného zásahu do práva na příznivé životní prostředí.

"Všechna právní podání v tuto chvíli směřují k zastavení nelegální těžby. Dá se očekávat, že v nejbližších dnech přibudou další. Rozpor postupu Správy NP Šumava a činnosti policie s právními předpisy je evidentní, a je velmi pravděpodobné, že bude přibývat lidí, kteří si nadále nebudou chtít nechat líbit, že se vedení parku staví nad zákony ČR," uvedla právnička EPS Markéta Višinková.

Na soud se už dříve obrátila i správa parku. Klatovský soud vydal předběžné opatření, jímž zakázal Hnutí Duha bránit ve sporné lokalitě v těžbě.

Na Šumavě se i dnes dál těží. Těžařům podle mluvčího blokády Vratislava Vozníka pokouší v kácení bránit více než 40 aktivistů. Pro dnešek zvolili novou taktiku. "Říkáme tomu molekuly, je to vlastně tak, že akci nijak hromadně nekoordinujeme, ale necháváme každého, aby se rozhodl, jak bude postupovat a kam půjde," popsal. I dnes je několik lidí přivázáno ke stromům, dva lidé byli i v korunách. "Jeden z vršku stromu a jeden přivázaný odešli pod policejním psychickým nátlakem," konstatoval Vozník. Aktivisté se dnes soustřeďují zejména na dvě lokality - kolem rozcestí Na Ztraceném, kde je ke kácení vyznačeno velké množství stromů.

Ráno, když se účastníci blokády chystali do lesa, postavilo se jim ve Filipově Huti přes cestu kolem dvou desítek asi místních lidí. "Pokřikovali na nás, co z toho máme, proč to děláme a i další hrubější výkřiky," popsal Vozník. Aktivisté se ale nenechali zdržet a do diskuse se nepustili, skupinu obešli a pokračovali do lesa.

Dnes si stěžují na údajné zostření policejních zásahů, aniž prý k tomu účastníci blokády zavdali příčiny. "Jeden z blokádníků byl bit do hlavy, praštěn hlavou o zem a kopán, krom toho mu byli nasypáni mravenci za krk," řekl Vozník. Dalšího aktivistu prý policisté dusili a škrtili. Zabavili jim prý také mobily. Policejní mluvčí Dana Ladmanová ČTK řekla, že ublížení na zdraví bylo ohlášeno, policie se bude událostí zabývat. Ekologové hodlají dopravit oba aktivisty na nemocniční vyšetření a oba incidenty řešit právní cestou. Aktivisté také odeslali dopisy ministru vnitra a nadřízeným policejním složkám s výzvou k okamžité nápravě situace a postihu odpovědných osob. Policisté z místa předvedli na služebnu osm osob.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info