Bramborám se daří, na ceně je to znát

Počasí letos bramborám přálo. Kilogram je možné koupit i za tři nebo čtyři koruny. Vloni byly brambory dražší.

Pěstování brambor v Česku zatím přeje počasí. Podle nynějších zkoušek v porostech se dají očekávat podstatně lepší hektarové výnosy než před rokem. Vyšší nabídka raných brambor se už odrazila ve farmářské ceně. Zemědělci prodávají kilogram za tři až čtyři koruny, ale ve stejné době před rokem dostávali i o 1,50 Kč víc. Na dnešním bramborářském dnu v Oudoleni to řekl Josef Králíček, tajemník Ústředního bramborářského svazu ČR.

„Ale brambory na Vysočině před sebou ještě mají tři čtyři týdny vegetace,“ upozornil Králíček. Rané odrůdy pěstované v Polabí se sklízejí od června. Na Vysočině, kde se produkuje asi třetina českých brambor, začnou zemědělci odvážet úrodu z polí koncem srpna nebo zkraje září.

„Do současné doby měly brambory poměrně vhodné podmínky a netrpěly suchem,“ přiblížil Králíček. Sklizeň by mohla být velmi dobrá, pokud přestane pršet, čímž klesne riziko šíření plísně. Polní zkoušky teď ukazují asi o polovinu lepší hektarové výnosy než ve stejné době před rokem. „Ale je potřeba říci, že loni, co se týče brambor, žádné rekordy nepadaly,“ připomněl tajemník.

Na loňské úrodě se podepsal déšť

Loni se kvůli deštivému jaru i o víc než měsíc protáhlo sázení brambor, produkce měla horší kvalitu. Podle Českého statistického úřadu průměrný hektarový výnos činil 24,6 tuny, o rok dříve přes 26 tun. Za pěkné brambory z minulé sklizně ale dostávali pěstitelé dobře zaplaceno, například v únoru i šest Kč za kilogram, v meziročním porovnání skoro trojnásobek.

Rozloha bramborových polí v Česku se podle ČSÚ proti loňsku snížila o 2,3 procenta na 26.450 hektarů, útlum se však podle Králíčka týká hlavně odrůd pro výrobu škrobu. „Plochy konzumních brambor jsou v podstatě stejné jako loni,“ konstatoval.

Odbyt brambor je podle Králíčka v létě tradičně menší kvůli školním prázdninám a dovoleným, oživení zájmu spotřebitelů se očekává v září. Dovozy zatím domácím pěstitelům asi prodej moc nekazí. V Německu, odkud se dost vozilo koncem jara, jsou teď brambory dražší než v Česku. „U ostatních sousedů ceny různě kolísají,“ doplnil. V západoevropských zemích letos bramborám uškodilo sucho, ale třeba na Slovensku nebo v Rumunsku se očekávají velmi dobré výnosy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info