Kvasinky místo antibiotik

Přídavek kvasinkových extraktů může snížit spotřebu antibiotik ve výkrmu drůbeže.

Bonn – Vědci z Ústavu chovu drůbeže se sídlem ve Fayetteville (USA) ověřovali, jak působí přídavek kvasinkových extraktů na imunitní systém vykrmované drůbeže.

První výsledky experimentů prokázaly, že kvasinky mají dostatečný potenciál posílit imunitní obranu a potlačit choroboplodné zárodky, což je především v zájmu ekologické produkce krůtího masa. Pro dostatečné potvrzení těchto primárních výsledků by měla být provedena celá řada dalších experimentů.

Z důvodu vysokých nákladů však tyto experimenty neproběhnou u krůt, ale u křepelek, které se používají jako modelové zvíře pro ostatní druhy drůbeže. Kvasinkové extrakty ale nemají pouze přednosti. Na jedné straně zlepšují imunitní obranu organismu, na druhé straně však může jejich použití vést k nižší finální hmotnosti. Vědci si proto kladou za cíl nalézt vyváženou bilanci mezi těmito dvěma protikladnými účinky kvasinkových extraktů.

Více informací je k dispozici na adrese: www.ars.usda.gov/is/pr/2011/110414.htm

Putenmast: Hefe statt Antibiotika [2011-08-01], www.agrarheute.com

Zdroj: www.agronavigator.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info