Na Šumavě se má dnes sejít nejvíc odpůrců kácení - až stovka

Nejvíce aktivistů od počátku blokády kácení, až přes sto, se má dnes sejít v šumavské lokalitě Na Ztraceném. I dnes hodlají bránit kácení stromů napadených kůrovcem. První lidé na místo dorazili velmi brzy, ještě téměř v noci. Dnešní taktika spočívá v tom, že celá velká skupina lidí, označených například reflexními vestami, obsadí jednu lokalitu, řekl ČTK mluvčí blokády Vratislav Vozník.

S transparenty "Stop Hnutí Duha", "Prášily za zelenou Šumavu", "Duha před soud" a dalšími hesly se sešla také zhruba stovka místních lidí a starostů několika šumavských obcí, kteří podporují kroky parku a odmítají akci aktivistů. "Máme informace, že aktivisté zřejmě vytáhli nějaké klády přes cestu, asi aby zabránili průjezdu," řekl ČTK mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Na Šumavu dnes přijel také šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka, který v doprovodu zástupců Hnutí Duha a některých vědců míří na spornou lokalitu. Místní lidé, kteří se s ním potkali a diskutovali s ním na cestě, ho vyzvali, aby šumavský problém nevyužíval jen k vlastnímu zviditelnění.

Velká skupina účastníků blokády, kteří se na dnešek svolávali po celé zemi, podle Vozníka nijak nesouvisí s návštěvou Sobotky. "Přijelo nás tolik proto, že ve čtvrtek se bude v Senátu projednávat petice Zachraňme Šumavu a my chceme upozornit na to, jak ta Šumava bude po zásazích vypadat," řekl Vozník.

Petici inicioval Svaz obcí Národního parku Šumava a podepsalo se pod ni 13.200 lidí. Petice požaduje zásah proti kůrovci. "Posláním (parku) je uchování a zlepšování unikátního přírodního prostředí, nikoli experimentování malé uzavřené skupiny nezodpovědných státních úředníků a 'ekologů'," uvádí se v petici, která vznikla před dvěma lety.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info