Souhrn událostí uplynulého dne – 3. 8. 2011

Rada EU seškrtala návrh agrárního rozpočtu na rok 2012

Ministři financí EU chtějí podle očekávání pro rok 2012 uvolnit opět méně finančních prostředků pro společnou zemědělskou politiku než Evropská komise, jak vyplynulo z postoje Rady, který byl přijat v minulém týdnu. Podle něj by mělo být v příštím roce sjednáno pro zemědělství EU méně závazků v celkové hodnotě o 545,60 mil. € nižší než uznaly bruselské úřady. Většina úspor je oprávněná, jak ukázaly výsledky loňské účetní uzávěrky: Rada vycházela z toho, že Komise získala zpět od členských států díky účetní kontrole nesprávně použité finanční prostředky v objemu, který byl vyšší o 337,60 mil. € než sama plánovala.

Na Šumavě se má dnes sejít nejvíc odpůrců kácení - až stovka

Nejvíce aktivistů od počátku blokády kácení, až přes sto, se má dnes sejít v šumavské lokalitě Na Ztraceném. I dnes hodlají bránit kácení stromů napadených kůrovcem. První lidé na místo dorazili velmi brzy, ještě téměř v noci. Dnešní taktika spočívá v tom, že celá velká skupina lidí, označených například reflexními vestami, obsadí jednu lokalitu, řekl ČTK mluvčí blokády Vratislav Vozník. S transparenty "Stop Hnutí Duha", "Prášily za zelenou Šumavu", "Duha před soud" a dalšími hesly se sešla také zhruba stovka místních lidí a starostů několika šumavských obcí, kteří podporují kroky parku a odmítají akci aktivistů.

SZIF informuje o vývoji cen jednotlivých komodit za první pololetí letošního roku

Jedna z důležitých činností, kterou SZIF zajišťuje, a která vyplývá z Evropské legislativy, je zpracování cenových hlášení za komodity (hovězí, vepřové a drůbeží maso, selata, vejce, mlékárenské výrobky, obiloviny, ovoce a zelenina) na území ČR. Cenová hlášení je ČR povinna zpracovávat od vstoupení do Evropské Unie (EU) v roce 2004. Výsledky cenového zjišťování jsou každý týden zasílány pomocí webového rozhraní na Řídící výbor pro společnou organizaci zemědělských trhů EU.

Bramborám se daří, na ceně je to znát

Počasí letos bramborám přálo. Kilogram je možné koupit i za tři nebo čtyři koruny. Vloni byly brambory dražší. Pěstování brambor v Česku zatím přeje počasí. Podle nynějších zkoušek v porostech se dají očekávat podstatně lepší hektarové výnosy než před rokem. Vyšší nabídka raných brambor se už odrazila ve farmářské ceně. Zemědělci prodávají kilogram za tři až čtyři koruny, ale ve stejné době před rokem dostávali i o 1,50 Kč víc. Na dnešním bramborářském dnu v Oudoleni to řekl Josef Králíček, tajemník Ústředního bramborářského svazu ČR.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info