Zisk výrobce spotřebního zboží Unilever stoupl o 10 pct

Amsterodam/Londýn 4. srpna (ČTK) - Britsko-nizozemskému výrobci potravin a spotřebního zboží Unilever NV stoupl za pololetí zisk o deset procent na 2,235 miliardy eur (54,2 miliardy Kč). K růstu přispěly nižší náklady a zdražení produktů po růstu cen surovin. Uvedla to společnost v dnešním prohlášení.

Tržby se zvýšily o 4,1 procenta na 22,1 miliardy eur. K růstu firmě pomohla silná pozice na rozvíjejících se trzích v Asii, Africe a Latinské Americe a rovněž teplé počasí v Evropě, které zvýšilo zájem o zmrzlinu a nápoje. Firma také zvýšila veškeré ceny, a přesunula tak vyšší náklady na suroviny na zákazníky, napsaly agentury AP a Reuters.

Britsko-nizozemský Unilever je třetím největším producentem potravin a spotřebního zboží na světě za společnostmi Procter & Gamble a Nestlé. Unilever působí ve více než stovce zemí světa. Vyrábí například zmrzlinu Magnum a Ben & Jerry's, instantní polévky Knorr, mýdlo Dove, šampony Sunsilk nebo čisticí prostředky Omo.

Unilever donedávna vyráběl i v Česku. V roce 2006 zavřel Unilever svůj závod v Zábřehu na Moravě a loni ukončil výrobu rostlinných tuků a majonéz v Nelahozevsi.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info