Odvětví chovu prasat v Dánsku zlepšilo bilanci CO2

Díky optimalizaci konverze krmiva se podařilo dánským výkrmcům prasat zredukovat negativní dopad tohoto odvětví živočišné výroby na životní prostředí.

Producenti vepřového masa v Dánsku dokázali v průběhu několika uplynulých let výrazně zlepšit bilanci oxidu uhličitého v odvětví chovu prasat. Jak uvedl dánský hospodářský svaz Danish Agriculture and Food Council (DAFC), zveřejnili vědci z Ústavu pro zemědělství a životní prostředí se sídlem v Aarhusu novou zprávu týkající se ekologické bilance dánské výroby vepřového masa.

Vědci hodnotili vliv celého produkčního cyklu (z farmy až po vidličku) z hlediska působení na životní prostředí a klima. V porovnání s poslední zveřejněnou ekologickou bilancí z roku 2007 se podařilo dánským chovatelům prasat celkový dopad na životní prostředí v průměru snížit z 3,6 na 3,4 kg a nejlepším 25 % chovatelů dokonce na 3,1 kg ekvivalentu emisí CO2 na kilogram vepřového masa. Redukce o 5,5 % v průběhu čtyř let podle názoru DAFC představuje velký úspěch. Koneckonců se jedná o zdlouhavý a komplikovaný proces. Výpočty byly založeny na importovaných bílkovinných krmivech, které mají výrazně negativní vliv na klima. Ale chovatelům se podařilo optimalizovat konverzi krmiva ve výkrmu prasat, takže dokáží z kilogramu krmiva vyprodukovat relativně více masa. (AgE)

Dänische Schweinebranche verbessert ihre Kohlendioxyd-Bilanz [2011-08-02], www.topagrar.com

Zdroj: www.agronavigator.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info