Existence starších výkrmen prasat v Německu po roce 2013 ohrožena

Od roku 2013 bude v Německu povolena maximální 18mm šíře štěrbin v roštových podlahách ve všech výkrmnách prasat, což ohrozí provozuschopnost starších staveb.

Ve stájích pro výkrm prasat příslušná vyhláška stanovuje od roku 2013 pouze rošty s prošlapem maximálně v šířce 18 mm. Do této doby budou muset být všechny roštové podlahy s většími štěrbinami vyměněny, jinak budou chovatelé riskovat udělení sankcí v rámci kontrol cross compliance (např. krácení prémií, ale je možné i nařídit uzavření stáje). Problémy budou především se stavbami postavenými před rokem 1994, kde jsou většinou roštové podlahy s prošlapy v šířce 19 i 20 mm. Směrnice však obsahuje i ustanovení, o kterém je málokterý chovatel prasat informován. Od 1. ledna 2013 již nebudou u roštových podlah tolerovány štěrbiny širší než 18 mm. Tato implicitní hodnota způsobí v běžné praxi velké problémy. Zaprvé výrobci negarantují, že v každém případě bude dodržena 18 mm hranice. Zadruhé platná technická norma DIN EN 12737, která upravuje náležitosti výroby prefabrikovaných betonových roštů, dokonce povoluje i některé výrobní tolerance.

Chovatelé, kteří budou rošty vyměňovat za nové, by proto měli výhradně nakoupit rošty se štěrbinami o rozměru 17 mm. Při této šířce je menší nebezpečí, že by díky výrobní toleranci mohlo dojít k překročení 18 mm hranice. A tato varianta je výhodnější i z důvodu zvětšování velikosti štěrbin postupným opotřebováním. Měření opotřebovaných roštových podlah ukázala, že v závislosti na odlišném zatížení se pohybuje normální otěr v rozsahu od 0,01 do 0,08 mm za rok.

Zatímco příslušná vyhláška přesně předpisuje, jak velké mají být štěrbiny a nášlapové plochy betonových roštů, chybí zde konkrétní údaje o tom, ve kterém místě se šířka štěrbin musí měřit, což by mohlo vést při kontrolách k diskusím. Zákonodárce bude proto muset tuto oblast legislativně upravit.

Problémem je větší opotřebení roštů v oblasti krmných žlabů působením krmných kyselin. Zda bude do budoucna nutné tyto rošty pravidelně měnit, není zatím jasné. Nebo by chovatel musel v této části stáje použít drahé umělohmotné rošty popř. rošty osadit plastovými nebo pozinkovanými okénky. V obou případech však chovateli vzniknou ne nevýznamné finanční náklady.

Výrobci betonových roštů by se měli dané situaci přizpůsobit a rozšířit svůj výrobní sortiment o 16 mm rošty.

Älteren Mastställen droht 2013 das Aus

[2011-08-03], www.topagrar.com

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info