Souhrn událostí uplynulého dne – 4. 8. 2011

Senátoři všemi hlasy schválili novelu zákona o odpadech

Senát podpořil návrh ministra životního prostředí Tomáše Chalupy a schválil novelu zákona o autovracích. Novela umožní jednorázové převedení peněz do programu Zelená úsporám, který se na podzim loňského roku dostal do osmimiliardového deficitu. Díky novele do něj na konci roku přibude 1,5 miliardy korun. „Jednoznačné schválení novely Senátem je dalším krokem k vyřešení situace v programu Zelená úsporám. Důležité navíc je, že i přes tyto změny budeme i nadále schopni řešit likvidaci autovraků včetně systému, který bude více efektivní a motivační než dosud,“ říká ministr Tomáš Chalupa.

Na Šumavě se dál kácí a protestuje, padla další žaloba proti parku

V šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy pokračuje kácení a odkorňování kůrovcem napadených smrků. Desítky aktivistů se dál snaží dřevařům v práci bránit. Na místě je i policie. Na protest proti aktivistům a na podporu parku začala lékařka z jihu Čech držet hladovku. Ekologové podali další žalobu proti správě národního parku, řekli dnes ČTK mluvčí aktivistů i parku. "V lokalitě je plný počet dělníků - 50 dřevařů a 40 odkorňovačů," řekl mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Konec českých brambor? Vítězí ty z dovozu

Nízké výkupní ceny, rostoucí dovoz a stále nižší spotřeba. To jsou podle producentů brambor a představitelů Agrární komory hlavní důvody, proč čeští zemědělci přestávají na svých polích pěstovat tuto tradiční plodinu. A Vysočina, která byla vždy výspou tuzemského bramborářství, bohužel není výjimkou. Do Oudoleně na Havlíčkobrodsku se v úterý sjeli zemědělci na devátý ročník Bramborářských dnů. Úroda podle nich bude dobrá, ovšem výkupní ceny klesají. Tuzemské bramborářství tak zřejmě zažije další špatný rok.

Stav hladomoru podle OSN platí již v pěti částech Somálska

Organizace spojených národů označila další tři lokality v Somálsku za oblasti hladomoru. Podle agentury AP jde o region Middle Shabelle, zařízení pro uprchlíky v lokalitě Afgoye a tábory se somálskými uprchlíky v hlavním městě Mogadišu. Počet oblastí hladomoru ve zbídačelé východoafrické zemi tak stoupl na pět. V dalších až šesti týdnech se podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) hladomor pravděpodobně rozšíří na celý jih země.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info