Na zahradách Vysočiny je o něco více ovoce než loni

Zahrádkáři na Vysočině zatím sklízejí více ovoce než minulý rok, kdy byla v kraji slabá úroda. Bylo hodně třešní, ale vyhlídky na podzimní sklizeň jablek, hrušek a švestek se místo od místa liší. Někde škodily jarní mrazy a pak sucho, řekli ČTK zástupci Českého zahrádkářského svazu. Pěstitelské pálenice v kraji, které zahájily novou sezonu v minulém měsíci, teď vyrábějí pálenku hlavně z třešní.

"Takových třešní jsme ještě na pálenici neměli. Loni jsme nevypálili jedinou a letos máme na měsíc práce," řekl Jiří Smejkal z pálenice ve Stonařově na Jihlavsku. U podzimního ovoce podle něj v okolí ale žádná velká úroda nebude. "I tak by to mělo být lepší než loni," předpokládá.

Kvas z třešní zaplňuje i pálenici v Kozlově na Žďársku, někteří lidé přivezli také meruňky. Podle majitele pálenice Karla Eliáše je v okolí dost jablek i švestek. "Švestek je mraky. To jsou haluze, že je musíte podpírat. Ale záleží na tom, jestli to neopadá," dodal.

Podle zahrádkářů bylo letos na Vysočině hodně rybízu, jahod i třešní. Úroda dalšího ovoce je rozdílná. V okolí Jihlavy to prý nevypadá špatně. Josef Boučka z územního sdružení zahrádkářů na Pelhřimovsku řekl, že záleží na tom, jestli stromy na jaře dobře odkvetly, nebo jestli je postihly mrazíky. "Já mám jablka a nemám švestky, někdo zase švestky má," řekl. Na Žirovnicku se podle něj jabloně ještě nevzpamatovaly z loňského krupobití. Zahrádkář Alois Krutiš z Opatova na Moravě si stěžuje. "Bylo trošku třešní, jinak je ovoce letos špatné," uvedl.

Přebytečné ovoce se podle oslovených zahrádkářů letos nevykupuje. Odvést se dá do moštáren, které se rozjedou asi koncem září. Další možností jsou pálenice, jichž bylo na jaře v kraji kolem pěti desítek. Vypálení litru padesátiprocentní pálenky z vlastního kvasu někde stojí 138 Kč.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info