Nepříznivý vývoj v živočišné produkci přetrvává

Výrazný meziroční pokles byl zaznamenán u drůbežího masa (až o 11,7 procenta); méně poklesla produkce vepřového masa (o 1,9 procenta) a také hovězího (o 3,3 procenta).

Výroba masa v České republice ve druhém čtvrtletí činila 128,9 tisíců tun a byla o 5,6 procenta nižší než ve stejném období minulého roku. Výrazný meziroční pokles byl zaznamenán u drůbežího masa (až o 11,7 procenta); méně poklesla produkce vepřového masa (o 1,9 procenta) a také hovězího (o 3,3 procenta).

Nižší stavy prasat

Mlékárny nakoupily 582,7 milionu litrů mléka v průměrné ceně 8,26 Kč za litr (meziročně o 14,1 procenta vyšší).

V České republice pak zemědělci chovali 1,34 milionu kusů hovězího dobytka. Celkové stavy prasat se meziročně snížily o 8,4 procenta na 1,75 milionu kusů.

Stavy drůbeže meziročně klesly o 14,4 procenta, největší propad byl zaznamenán u kuřat na výkrm (o 23,9 procenta na 11 319,8 tisíce kusů) a kachen (o 28 procent na 289,3 tisíce kusů).

Dovoz rostl

Obchod s masem vykázal již tradičně zápornou bilanci. Dovoz masa převyšoval nad vývozem o více než 62 tisíc tun. Maso se dováželo hlavně z Polska a Německa. Nejvíce rostl dovoz drůbežího masa (o téměř 28 procent meziročně), což souvisí s výrazným poklesem domácí produkce.

Ekonom Petr Gapko, který se v GE Money Bank zabývá makroekonomickými analýzami, je však optimistou. Jak řekl v souvislosti s uvedenou statistikou, produkce domácího masa by už v dalších letech měla růst. Je přesvědčený, že k tomu pomůže zvýšený zájem spotřebitelů o maso z českých chovů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info