Rekordní podíl GM plodin v Brazílii

V sezóně 2011/12 bude v Brazílii sklizeno nejvíce ploch, osetých GM plodinami v historii, jedná se přibližně o 30 mil. ha.

Podle jedné studie bylo z celkové výměry stávajících pěstebních plochy sóji v Brazílii 82,7 % oseto geneticky modifikovaným osivem.

Jak dále studie Céleres prokázala, podíl geneticky modifikované kukuřice dosáhne v příští sezóně 64,9 % a geneticky modifikované bavlny 39,7 % z celkové plochy, na které se tyto plodiny pěstují.

Největší plochy geneticky modifikované sóji se nyní nacházejí ve středozápadní oblasti země. Jak je zřejmé ze studie brazilské poradenské společnosti Céleres, jejímž úkolem bylo zmapování podílu geneticky modifikovaných plodin na sklizni 2011/12, roste v Brazílii podíl ploch osetých úředně schváleným geneticky modifikovaným osivem rychleji než celková výměra zemědělských ploch, na kterých se pěstují sojové boby, kukuřice a bavlna. V nadcházející sezóně vzroste celková plocha geneticky modifikované sóji o 13,4 % (v porovnání se skutečností 2010/11) a dosáhne 20,8 mil. hektarů (82,7 % celkové plánované plochy).

Povoleno 16 GM metod

Protože byly v roce 2010 povoleny další gentechnické metody, jsou v současné době v Brazílii schváleny čtyři technologie, které modifikují toleranci rostlin k herbicidům (HT), rezistenci k insekticidům (IT) anebo se jedná o vzájemné kombinace těchto technologií. U GM bavlny byly v uplynulém roce povoleny tři nové metody a celkově bylo oseto 606 tis. hektarů, což odpovídá 39,7 % celkové výměry (nárůst o 62,7 % oproti předchozí sezóně). V případě kukuřice byly GM hybridy pěstovány na 9,1 mil. ha, tj. na 64,9 % využitelných ploch, včetně letní sklizně (4,5 mil. ha neboli 54 % dostupných ploch) a zimní sklizně (4,6 mil. ha neboli 80,4 % obdělávané půdy).

V Brazílii je v současné době povoleno 16 metod modifikujících genom rostlin (včetně IR, HT a kombinace těchto technologií), z nichž pěti udělila povolení brazilská agentura pro biobezpečnost CTNBio v průběhu uplynulých 12 měsíců.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info