Souhrn událostí uplynulého dne – 8.8. 2011

Rusko už se nebojí, ruší omezení na dovoz evropské zeleniny

Rusko od úterý 9. srpna ruší veškerá omezení na dovoz zeleniny z Evropské unie, vyhlášený počátkem června kvůli obavám z rozšíření nebezpečné střevní bakterie E.coli. Oznámily to dnes ruské agentury s odvoláním na hlavního hygienika Gennadije Oniščenka, podle kterého hrozba nákazy pominula. Zákaz se původně vztahoval jen na Španělsko a Německo, kde střevní bakterie nejvíce řádila, ale 2. června Moskva rozšířila omezení na celou Evropskou unii. Nákaza si vyžádala nejméně 49 životů a stovky lidí onemocněly. Podle Bruselu byl rozsah zákazu neopodstatněný a nepřiměřený, odporující pravidlům WTO. Rusko pak na summitu 10. června souhlasilo s tím, že zákaz zruší, pokud obdrží certifikáty nezávadnosti.

Nové prostředky v systému ochrany ovoce před houbovými chorobami

V poslední době jsme se hodně věnovali testování alternativních fungicidních prostředků pro ochranu ovoce před houbovými chorobami. Zejména jsme se zaměřili na ochranu jabloní před strupovitostí. Výsledky jsou velmi dobré a dávají možnost mnohem většího rozšíření testovaných prostředků v ochraně sadů, ať už v ekologické nebo integrované produkci. Kromě měďnatých přípravků (přednostně na bázi hydroxidu mědi) a přípravků na bázi smáčitelné síry, byly rozhodující složkou systému další tři prostředky -Alginure®, polysulfid vápenatý, VitiSan. Tyto prostředky jsou určeny nejen pro ekologickou produkci, ale mají široké uplatnění i v IP. Proto se chci více věnovat jejich mechanismu působení a způsobu použití.

Stát prohrál soud o předpisy EU s výrobcem sýrů

Největší výrobce tavených sýrů v Česku, hodonínská společnost TPK, uspěl po pěti letech ve sporu s Českem o vysokou pokutu za porušení evropských pravidel při výrobě sýrů. Nejvyšší správní soud totiž zrušil verdikt, podle kterého měl hodonínský výrobce, který dodává na trh třeba sýr Apetito, zaplatit přes 730 tisíc korun pokuty za to, že při výrobě sýrů bez svolení státu půl roku používal kasein. To je hlavní bílkovina (odborně protein) obsažená v mléce. Její podíl činí v mléce hospodářských zvířat kolem 80% z veškerých bílkovin. Kaseinem se z ekonomických a technologických důvodů někdy nahrazuje část mléka - například právě při výrobě tavených sýrů.

Nepříznivý vývoj v živočišné produkci přetrvává

Výrazný meziroční pokles byl zaznamenán u drůbežího masa (až o 11,7 procenta); méně poklesla produkce vepřového masa (o 1,9 procenta) a také hovězího (o 3,3 procenta). Výroba masa v České republice ve druhém čtvrtletí činila 128,9 tisíců tun a byla o 5,6 procenta nižší než ve stejném období minulého roku. Výrazný meziroční pokles byl zaznamenán u drůbežího masa (až o 11,7 procenta); méně poklesla produkce vepřového masa (o 1,9 procenta) a také hovězího (o 3,3 procenta).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info