Sklizeň stagnuje, zemědělcům ji brzdí désť

Kdyby se počasí shodovalo s předpovědí meteorologů, kteří nám mimo jiné slibovali abnormálně teplé léto, tak už zemědělci měli letošní úrodu obilí pod střechou.

Střídavé deště ale sklizeň nekompromisně blokují. Jak jsme již psali, mokré je nejen zrno, ale mnohde zemědělci bojují i s podmáčeným podložím, kam nemůže vjet technika.

Otto Köstinger z Lužanské zemědělské akciové společnosti potvrzuje, že při slunečném počasí už by žně byly minulostí. Zrno je zralé, dobré kvality, ale všechno brzdí déšť.

„Většinu zrna navíc musíme dosoušet, což samozřejmě zvyšuje náklady. Kdyby bylo hezky, byli bychom hotovi do deseti dnů, při dnešní předpovědi si vůbec netroufám odhadnout konec sklizně.“ Lužanští už zdolali 400 hektarů ozimé pšenice ze 730 celkové plochy, jarní pšenice pouze 15 ha z 210. Doma mají řepku olejku ze 330 hektarů.

Musí sušit

„Všechno musíme sušit, řepku i ječmen, výnosy odpovídají loňské sklizni. V této chvíli jsme zhruba v polovině žní,“ konstatuje ředitel podniku Josef Zmátlík.

Ředitelka jičínské agrární komory Hana Svatoňová sumarizuje výsledky.

V okrese je sklizeno 41 procent obilovin a 92 procent řepky olejky. „Je teplo a některé podniky už hlásí vypadávání obilek z klasů, což je špatné,“ konstatuje.

Ozimé ječmeny jsou sklizeny na Jičínsku z 97 procent, jarní z 55 %. Ozimá pšenice, kterou je oseto nejvíce ploch, je posekána z pětatřiceti procent stejně jako žito. Kombajny už zdolaly i 18 procent osetých ploch s triticale. Pěstitelé zahájili i žně jarního ovsa (sklizeno 5 %).

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info