Rozpočtové pokrytectví Evropské unie

Rozpočtový rámec na roky 2014 až 2020 byl předložen Evropskou komisí na konci června. Evropská komise slibovala v oblasti zemědělství zachování výše rozpočtu z minulých let. Návrh je novou koncepcí dotací do zemědělství v nebývalém rozsahu.

Čísla jsou zcela jasná. Celkový rozpočet EU-27 má stoupající tendenci, rozpočet na zemědělství klesá. V roce 2014 bude EU-27 hospodařit se 142,5 miliardy eur, z toho v kapitole 2, kde jsou dotace do zemědělství, bude 57,4 miliardy eur, respektive 40,28 procenta z celkového rozpočtu členských států. V roce 2020 počítá rozpočet Evropské unie s celkovou sumou 150,72 miliardy eur, z toho do zemědělství a na rozvoj venkova přibližně 51,8 miliardy eur, respektive 34,4 procenta.

Zatímco celkový rozpočet EU-27 naroste o 8,1 miliardy eur, zemědělský rozpočet klesne o 5,6 miliardy eur v průběhu let 2014 až 2020. Z těchto čísel vyplývá jasný trend snižování dotací do zemědělství. Dalším krokem, který bude znamenat snížení dotací, je v podstatě propojení I. a II. pilíře formou „ozelenění“ ve výši 30 procent. To znamená, že v rámci rozpočtu pro přímé platby bude blokováno 30 procent prostředků kromě splnění všech podmínek cross compliance (kontroly podmíněnosti) ještě dalšími regulacemi pro hospodaření. Podnikání v zemědělství se tak stane nástrojem pro uplatňování politiky životního prostředí.

Zastropování plateb je omezením podnikání. Nelze ho však chápat jen v kontextu českých farem. Ty, podle studie ÚZEI (rok 2011) sice mají určitou výhodu z velikosti, ale tuto výhodu zcela eliminuje snížená produktivita práce. Je to obecně omezení regulace podnikání a velké farmy v EU-15 mají ve specializovaných oborech mnohdy daleko vyšší produktivitu. V rozpočtu je jistě zakalkulováno i rozšíření z EU-27 na EU-28 o Chorvatsko. To znamená další naředění finančních prostředků. Vzhledem ke snížení rozpočtu je dalším nepřímým snížením i inflace, kterou je jen obtížné odhadnout. Evropský rozpočet je jasný vzkaz zemědělcům. Lze ho shrnout ve třech větách.

Hledejte cesty, jak se obejít bez dotací, pokud chcete produkovat potraviny. Dotace budou stále nižší.

Pokud chcete produkovat veřejné zboží, nabízíme zemědělcům peníze v omezeném množství, ale chceme superkvalitu pro své daňové poplatníky.

Rozhazování končí - ekonomické problémy nás nutí snižovat výdaje do zemědělství v dlouhodobém časovém výhledu.

Zemědělec si může vybrat. Jsem přesvědčen, že někteří podnikatelé v zemědělství již teď začnou testovat, jaké to bude, když dotace začnou hrát menší roli v ekonomice podniku.

Ing. Michal Pospíšil

zahraniční tajemník ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info