Problém posklizňového hnědnutí celeru

Britské odvětví celeru stále čelí vážným problémům s posklizňovými změnami barvy celeru jak na řezu řapíku, tak báze. Kvůli vzhledu celeru jsou důvěra spotřebitelů a prodeje postiženy a to představuje velký obchodní problém.

Ztráta důvěry spotřebitelů má za následek podstatné ztráty pro toto odvětví. Neschopnost pěstitelů předvídat a kontrolovat tuto poruchu jen zjitřuje tuto situaci.

Má se za to, že posklizňové kažení celeru na řezných plochách řezu není houbového nebo bakteriálního původu, nicméně hnědnutí/černání na řezných plochách vnuká spotřebitelům přesvědčení, že produkt stárne.

Ukazuje se, že výskyt hnědnutí na vaskulárním povrchu je sporadický, ačkoliv panuje názor, že pěstební podmínky určující zahradnickou zralost bezprostředně před sklizní mohou mít vliv na výskyt a intenzitu tohoto problému.

Lepší pochopení procesu změny barvy celeru by pomohlo pěstitelům předvídat tento problém, předcházet mu a možná jej i omezovat.

Projekt CP 79 financovaný britskou organizací HDC (Horticultural Development Council) se zaměřuje na snižování výskytu a intenzity posklizňového měnění barvy tím, že usiluje o lepší pochopení fyziologických a metabolických mechanismů. To by mělo umožnit nalézt možnosti, jak omezovat nebo zvládat tento problém v komerčním produkčním prostředí.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info