Souhrn událostí uplynulého dne – 9.8. 2011

Společnost Tesco Stores ČR a.s. informuje o stažení mraženého krému s mléčnou čokoládou a mandlemi

Společnost Tesco Stores ČR a.s. stahuje z trhu výrobek s obchodním názvem "Tesco Mražený krém s rostlinným tukem vanilkový s mléčnou čokoládou a mandlemi", datum minimální trvanlivosti (DMT) 05.04.13, balení 120 ml. Důvodem stažení potraviny je přítomnost arašídů, které nejsou jako potencionální alergen uvedeny na obale.

Rozpočtové pokrytectví Evropské unie

Rozpočtový rámec na roky 2014 až 2020 byl předložen Evropskou komisí na konci června. Evropská komise slibovala v oblasti zemědělství zachování výše rozpočtu z minulých let. Návrh je novou koncepcí dotací do zemědělství v nebývalém rozsahu. Čísla jsou zcela jasná. Celkový rozpočet EU-27 má stoupající tendenci, rozpočet na zemědělství klesá. V roce 2014 bude EU-27 hospodařit se 142,5 miliardy eur, z toho v kapitole 2, kde jsou dotace do zemědělství, bude 57,4 miliardy eur, respektive 40,28 procenta z celkového rozpočtu členských států. V roce 2020 počítá rozpočet Evropské unie s celkovou sumou 150,72 miliardy eur, z toho do zemědělství a na rozvoj venkova přibližně 51,8 miliardy eur, respektive 34,4 procenta.

Sklizeň stagnuje, zemědělcům ji brzdí désť

Kdyby se počasí shodovalo s předpovědí meteorologů, kteří nám mimo jiné slibovali abnormálně teplé léto, tak už zemědělci měli letošní úrodu obilí pod střechou. Střídavé deště ale sklizeň nekompromisně blokují. Jak jsme již psali, mokré je nejen zrno, ale mnohde zemědělci bojují i s podmáčeným podložím, kam nemůže vjet technika. Otto Köstinger z Lužanské zemědělské akciové společnosti potvrzuje, že při slunečném počasí už by žně byly minulostí. Zrno je zralé, dobré kvality, ale všechno brzdí déšť.

Největší podpásovka od ministra zemědělcům

I zemědělci okresu Ústí nad Orlicí jsou hrubě nespokojeni s rozhodnutím ministra zemědělství o zastavení podpory výstavby bioplynových stanic. Je to typický příklad antikoncepce zemědělství, kdy se školíme o vhodnosti výstavby bioplynek, vyhlásíme 13. kolo příjmu žádostí, žadatelé absolvují nespočet jednání a vydají značný obnos finančních prostředků na projekty, stavební povolení, pracně dojednají s bankami úvěry a pak se jedním nepochopitelným rozhodnutím vše zruší. Tím Česká republika přijde asi o 500milionů korun z Evropské unie, která se na financování těchto projektů podílí největší měrou. Tak se ptám, co to je za koncepci zemědělství? Kdo zaplatí vynaložené finance za projekty a náklady s tím spojené? Jak máme důvěřovat v politiku resortu a v politiky?

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info