Světová produkce cukru

Světová produkce cukru vzrostla za posledních 25 let 2,9krát. Roční výroba bílého rafinovaného cukru, který je produkován ve více než 100 státech světa činí kolem 150 mil. t. Výroba převyšuje spotřebu, zásoby se hromadí. Cukr patří mezi nejvíce obchodovatelné komodity. Podíl třtinového cukru vzrostl na 76,7 %, podíl řepného cukru klesl na 23,3 %. 85 % třtinového cukru pochází z Latinské Ameriky a Asie. To souvisí se změnou teritoriální struktury. V rozvojových zemích se produkce za 25 let zvýšila o 220 %, ve vyspělých zemích jen o 130 %. V rafineriích na území bývalých koloniálních mocností v Evropě se významně zvýšila produkce cukru z dovážené třtiny – v r. 2006 dosáhla 3 mil. t.

V Evropě došlo v důsledku agrární politiky a kvótového systému k poklesu výroby a významnému zvýšení dovozu. I tak se v Evropě vyrábí 66 % světové produkce řepného cukru.

Tabulka v originálu článku uvádí vybrané ukazatele vývoje produkce surového cukru v jednotlivých regionech světa.

Spotřeba cukru ve světě je velmi rozdílná: 7 až 66 kg/osobu, rok. Nejvyšší je v Brazílii, nejnižší v Mozambiku. V zemích EU, resp. USA je spotřeba 33 resp. 30 kg/osobu. Spotřeba ve světě roste. Obchod je výrazně ovlivňován cenami, které se velmi liší. V roce 2008/2009, kdy byla světová cena cukru kolem 0,28 USD/kg, se ceny realizované v různých zemích pohybovaly od 0,51 USD v Argentině a Indii do 2,2 USD v Japonsku.

Studie vznikla za podpory výzkumnými záměry MŠM6046070906 a MŠM 6046070901.

Listy cukrovarnické a řepařské, 127, 2011, s. 118-121

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info